Økokrimsjef misfornøyd med lokalisering av bedragerienheten

Regjeringen lar andre hensyn går foran effektiv kriminalitetsbekjempelse, sier Økokrim-sjefen etter at den nye bedragerienheten i Økokrim legges til Gjøvik.
Sjef for Økokrim, Pål Lønseth. | Foto: NTB / Hanna Johre
Sjef for Økokrim, Pål Lønseth. | Foto: NTB / Hanna Johre
NTB

Økokrim ønsket at senteret skulle legges til Trondheim. Gjøvik ligger en to timers kjøretur nord for Oslo.

– Vi har sagt at en lokalisering til Gjøvik vil kunne innebære en risiko for en svakere resultatoppnåelse, men vi forholder oss til den politiske beslutningen og gjør det beste ut av det, sier Økokrim-sjef Pål Lønseth til Adresseavisen.

På spørsmål om de er skuffet, svarer han:

– Det sier seg selv at jeg hadde håpet at vi fikk lov til å innrette vår virksomhet på en måte som gir den beste og mest effektive kriminalitetsbekjempelsen, men vi tar til etterretning at regjeringen lar andre hensyn gå foran.

Ønsket Oslo eller Trondheim

Arbeidet med å opprette senteret startet for om lag et år siden. Men det har lenge vært usikkerhet og uenighet om plasseringen.

I desember anbefalte Økokrim å legge senteret til Trondheim. De hadde også ønsket seg Oslo. Regjeringen ba dem imidlertid om å vurdere Stjørdal og Gjøvik, skriver VG.

– Både i Trondheim og i Oslo ville vi sluppet å betale eksterne aktører for husleien. Nå må vi ut i en ekstern anskaffelse på Gjøvik, og det vil redusere min mulighet til å ansette folk, sier Lønseth.

Dette er bare en del av årsakene til at de ønsket en annen plassering enn Gjøvik, sier han.

– Det handler om mulighetene til å rekruttere folk innen et ganske bredt Spekter av kompetanseområder. Både i Oslo og Trondheim er det bredere arbeidsmarkeder å rekruttere fra, sier Lønseth.

20–25 arbeidsplasser

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kom med nyheten på Gjøvik fredag. Senteret får 20–25 arbeidsplasser og kan være klart til åpning innen ett år. Vedum viste til kompetansen på cyberkriminalitet som finnes på Gjøvik som følge av NTNUs utdanninger og fagmiljøer her.

– Og så er det nært Gardermoen. Det er lett å komme seg hit eller å dra rundt, sa Vedum.

Dette skaper ringvirkninger i hele regionen, mener Vedum.

– Dette er like viktig for Toten og for Hamar, sier han.

Parlamentarisk leder Rigmor Aasrud i Arbeiderpartiet var også på plass på Gjøvik:

– Det er en viktig milepæl at vi får på plass et slikt senter på Gjøvik, sa hun.

– Evig takknemlig

Ordfører Torvild Sveen (Sp) er evig takknemlig for at senteret legges til hans by.

– Bedragerisenteret vil gjøre oss bemerket internasjonalt. Det er ikke ofte at 20–25 arbeidsplasser kommer vår vei innenfor denne virksomheten. Det er en stor dag for oss, sa han.

Han takket også justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) for et godt samarbeid om saken.

Økokrim har sett en økning i bedrageritilfeller de siste årene, og det nye senteret skal jobbe både med forebygging og etterforskning av slike saker.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også