Efta-rettssak kan få konsekvenser for norske banker

Bankenes rett til å sette sin egen rente kan stå på spill i sak fremmet av islandske bankkunder.
Efta-domstolen skal behandle et søksmål fra islandske bankkontoer om hvorvidt bankene har lov til å sette sin egen rente. | Foto: Yves Herman
Efta-domstolen skal behandle et søksmål fra islandske bankkontoer om hvorvidt bankene har lov til å sette sin egen rente. | Foto: Yves Herman

I motsetning til resten av Europa har norske og islandske bankkunder stort sett lån med flytende rente, og bankene får lov til å sette den renta som er riktig for bankens inntjening. 

Det er enkelte islandske bankkunder som mener denne retten strider mot europeisk forbrukerregulering. Konsekvensen kan bli at bankene i stedet må følge et system som beregner renteendringene og hva bankene kan ta. Denne dommen vil i så fall også få innvirkning på norske banker. 

– Det kan bety at norske kunder kan motsette seg renteendringer. Kanskje til og med kreve penger tilbake for rentehevinger, sier stipendiat ved institutt for privatrett ved UiO, Vebjørn Vold til P4-nyhetene.

Norske myndigheter har levert sine argumenter til saken. Der heter det at bankenes praksis er i tråd med loven, og at de må ha lov til å sette sin egen rente. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også