Finans Norge: Det blir neppe endringer i reglene for returprovisjon med det første

Selv om høringsrunden om et særnorsk forbud mot returprovisjoner på fondssalg er avsluttet kan en regelendring ligge flere år inn i fremtiden. 
Arkivbilde. Finans Norge tror ikke det er realistisk med et forbud mot returprovisjon i det norske markedet de kommende årene. | Foto: Magnus Eidem
Arkivbilde. Finans Norge tror ikke det er realistisk med et forbud mot returprovisjon i det norske markedet de kommende årene. | Foto: Magnus Eidem

Finansdepartementet sendte i høst ut en høring om et lovforslag som innebærer et forbud mot såkalt returprovisjon ved salg av fond til personmarkedet. 

Returprovisjon er en provisjon som betales mellom fondsselskapet og distributøren. Det har vært argumentert for at slike provisjoner hemmer gjennomsiktigheten i prisingen av fondssparing.

Men Finans Norge skriver på sine nettsider at videre behandling av lovforslaget vil ta lang tid, på grunn av EU.

Ettersom lovforslaget er særnorsk og et lignende forbud ikke eksisterer i EU-reguleringen må loven godkjennes av EFTAs overvåkingsorgan ESA. Det må også gjennom en egen vurderingsmølle for å vurderes om det er i overrensstemmelse med EØS-avtalen. 

«Et regelverksforslag i EU vil normalt ta 1-2 år fra EU kommisjonen fremmer et forslag til det blir endelig vedtatt. Deretter vil det normalt ta 18-24 måneder før regelverket trer i kraft. For Norge som EØS-land må man i tillegg påregne ytterligere forsinkelser», skriver Finans Norge på sine nettsider.

For og imot

Grovt sett kan man si at høringsrunden viste medhold for et forbud blant forbrukerorganisasjoner og konkurransemyndigheter. Også en del distributører var positive. Bransjen selv var imidlertid ikke like positive. 

Finans Norge på sin side mener lovforslaget ikke er godt nok utredet. Blant annet mener Finans Norge at et særnorsk forbud mot returprovisjon vil føre til økt grad av grensekryssende fondssalg i Norge, fra aktører som ikke trenger å følge forbudet. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også