Oppgang i KPI-JAE – Varegrupper som bidrar betydelig til økningen er importerte

Konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og uten energivarer steg fra februar til mars – SSB påpeker at varegrupper som bidrar betydelig til økningen er importerte.
Seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB, Espen Kristiansen. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB, Espen Kristiansen. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Fra februar til mars 2023 steg konsumprisindeksen (KPI) 0,8 prosent. Tolvmånedersveksten i mars endte på 6,5 prosent og er 0,2 prosentpoeng høyere det som ble målt i februar, det skriver Statistisk sentralbyrå (SSB) i et innlegg på sine hjemmesider.

Årsaken til den økte veksttakten er først og fremst at prisene på strøm steg mer fra februar til mars i år sammenlignet med i fjor. Dette trekker tolvmånedersendringen for KPI opp.

Tolvmånedersveksten i KPI justert for avgiftsendringer og uten energivarer, KPI-JAE, viste en oppgang på 6,2 prosent fra mars 2022 til mars 2023. Dette er 0,3 prosentpoeng høyere enn tolvmånedersveksten som ble målt i februar.

– Fra februar til mars i år økte særlig prisene på klær og skotøy, hvitevarer og boligtekstiler, og bidro til en oppgang i tolvmånedersveksten i KPI-JAE, uttaler seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB, Espen Kristiansen, i innlegget.

I tillegg har prisene på ulike typer forbrukerelektronikk steget mye det siste året.

– Felles for flere varegrupper som bidrar betydelig til den økte veksttakten i KPI-JAE denne måneden er at det er importerte varer. Vi så en tiltakende prisvekst for importerte varer gjennom 2022, og denne trenden ser ut til å ha fortsatt så langt i 2023, forklarer Kristiansen.

Videre fortsetter husleiene å stige. Betalt husleie for bolig steg med 0,4 prosent fra februar til mars 2023 og var 3,4 prosent høyere enn for ett år siden.

– Det er vanlig at husleiekontraktene justeres etter konsumprisindeksen. Så når prisveksten er høy over tid, vil dette etter hvert gjenspeiles i økte husleier, uttaler Espen Kristiansen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også