Storbritannia har satt deadline for digitalt pund

En digital sentralbankvaluta skal være på plass innen utgangen av dette tiåret. 
Arkivbilde. Bank of Englands bygning i London sentrum. | Foto: MAJA SMIEJKOWSKA/REUTERS / X07645
Arkivbilde. Bank of Englands bygning i London sentrum. | Foto: MAJA SMIEJKOWSKA/REUTERS / X07645

Den britiske sentralbanken og finansdepartementet har besluttet å utvikle et digitalt pund som skal kunne supplere og erstatte fysiske kontanter innen utgangen av inneværende tiår, altså innen 2030. Det kommer frem av en pressemelding fra det britiske finansdepartementet. 

En digital sentralbankvaluta (DSP) antas av myndighetene å sikre sentralbanken kontroll over valutaen og hindre at private aktører låser pengeflyten inn i lukkede betalingsnettverk, skriver Financial Times

Ideen er kort fortalt å ha digitale kontanter som oppbevares i digitale lommebøker, for eksempel på eierens smarttelefon. Kontantene kan dermed brukes til digitale betalinger gjennom ulike betalingsnettverk. 

Finansdepartementet vil ta en endelig avgjørelse innen utgangen av 2025 om hvorvidt de skal gå videre med designen som utvikles ut fra hvorvidt gevinsten er høyere enn risiko og kostnad. 

Fra politisk hold har det i England blitt uttrykt bekymring for at det finansielle systemet kan bli ustabilt dersom husholdninger og virksomheter i stor skala tar kontanter ut av bankene for å lagre digitale kontanter i personlige, digitale lommebøker. 

Dette planlegger myndighetene å kontrollere med maksbeløp for digitale lommebøker i starten. 


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også