Motsyklisk kapitalbuffer forblir uendret: – Norske banker oppfyller kapitalkravene og har god lønnsomhet

Norges Bank har vedtatt å opprettholde kravet til motsyklisk kapitalbuffer på 2,5 prosent.
Foto: Sebastian Holsen
Foto: Sebastian Holsen

Kravet til motsyklisk kapitalbuffer ble i fjor besluttet økt til 2,5 prosent med virkning fra 31. mars 2023. På møtet 18. januar vedtok Norges Banks komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet å opprettholde dette kravet, det skriver Norges Bank på sine nettsider.

Motsyklisk kapitalbuffer skal bidra til å gjøre bankene mer solide og dempe risikoen for at bankene forsterker et tilbakeslag i økonomien. Ved et tilbakeslag som gir eller vil kunne gi klart redusert tilgang på kreditt, bør kravet til motsyklisk kapitalbuffer settes ned.

Sentralbanken påpeker at det er høy aktivitet i norsk økonomi, og arbeidsmarkedet er stramt. Høy prisvekst og økte renter svekker husholdningenes kjøpekraft, og mange bedrifter venter fall i aktiviteten fremover. Utsiktene for norsk økonomi er mer usikre enn normalt.

– Eiendomspriser har økt mye de siste årene, og mange husholdninger har høy gjeld. Dette er sårbarheter som vil kunne forsterke et tilbakeslag i økonomien. Boligprisene falt gjennom høsten i fjor. Det har bidratt til å dempe kredittveksten til husholdningene. I markedet for næringseiendom har salgsprisene falt siden i fjor sommer som følge av økt avkastningskrav. Prisfallet dempes av økte leiepriser, skriver Norges Bank. 

Sentralbanken mener at kredittverdige husholdninger og foretak synes å ha god tilgang på kreditt, selv om det er noen tegn til at bankene strammer inn på sin kredittpraksis. I obligasjonsmarkedet steg risikopåslagene på nye utstedelser til foretak markert i fjor, særlig for næringseiendomsforetak.

– Norske banker oppfyller kapitalkravene og har god lønnsomhet. Analyser i Finansiell stabilitet 2022 viser at bankene er robuste og at de kan møte tap og opprettholde utlån ved et kraftig tilbakeslag i økonomien. Kravet til motsyklisk kapitalbuffer på 2,5 prosent bidrar til dette, skriver Norges Bank.

Komiteen vedtok enstemmig å opprettholde kravet til motsyklisk kapitalbuffer på 2,5 prosent.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også