EU er ikke helt fornøyde med norske egenkapitabevis

Det europeiske finanstilsynet EBA har sendt inn sin vurdering av norske kapitalinstrumenter til Finansdepartementet. 
Illustrasjonsbilde. EBA har forslag til norsk finanslovgivning, blant annet om egenkapitalbevis. | Foto: PR/EBA
Illustrasjonsbilde. EBA har forslag til norsk finanslovgivning, blant annet om egenkapitalbevis. | Foto: PR/EBA

Det europeiske finanstilsynet EBA har vurdert norske kapitalinstrumenter opp mot EU-lovgivningen og sendt kommentarene sine til Finanstilsynet. Tilsynet har i tur orientert Finansdepartementet om funnene. 

Vurderingen har hjemmel i kapitalkravsforordningen (CRR). Selv før denne vurderingen har EBA informert Finanstilsynet om at det må reguleringsendringer til for at det norske lovverket kommer helt i tråd med det europeiske. 

Egenkapitalbevis

Ifølge EBA er den utstrakte bruken av egenkapitalbevis i norske sparebanker kompliserende for kapitalstrukturen. Og kompleksitet øker ifølge EBA risikoen for manglende etterlevelse. 

Videre peker EBA på at Finanstilsynet må se på og understreke betydningen av utjevningsfondets størrelse for å komme i tråd med CRRs regler om tapsabsorberende evne. 

Det norske regelverket er også ulikt det europeiske når det gjelder krav til at enhver reduksjon av egenkapitalen forutsetter tillatelse fra tilsynsmyndigheten. I Norge er det i dag ikke nødvendig med slik tillatelse, men det er et krav i EU.

Aksjer

EBA har kun én bemerkning om aksjelovgivningen. Det er at det i Norge er mulig å tvinge gjennom en større utbytteutbetaling dersom aksjonærene får medhold for dette i tingretten. Det er ikke i overensstemmelse med CRR. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også