Regjeringen vil innføre krav til kjønnsbalanse i styrer

Dagens regel om minst 40 prosent representasjon av begge kjønn i ASA-selskaper skal utvides til å gjelde også andre organisasjonsformer, om regjeringen får det som de vil.
Næringsminister Jan Christian Vestre og kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen orienterer om lovforslaget for bedre kjønnsrepresentasjon i ledelsen i norske selskaper. | Foto: Terje Bendiksby / NTB
Næringsminister Jan Christian Vestre og kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen orienterer om lovforslaget for bedre kjønnsrepresentasjon i ledelsen i norske selskaper. | Foto: Terje Bendiksby / NTB

Nærings- og fiskeridepartementet og Kultur- og likestillingsdepartementet foreslår nå et krav om at begge kjønn skal være representert med minimum 40 prosent i styrer.

Denne regelen gjelder allerede for ASA-selskaper og er en rettesnor for resten av næringslivet, men nå kan det altså bli en regel også for aksjeselskaper, ansvarlige selskaper, samvirkeforetak, stiftelser og boligbyggelag også.

– Vi skal føre en offensiv likestillingspolitikk, blant annet fordi altfor få kvinner er representert i maktstrukturene i samfunnet. Forslagene til tiltak som vi sender på høring nå, skal bidra til et mer likestilt arbeids- og næringsliv. Det tjener vi alle på. sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen i en pressemelding.

Norsk næringsliv har de siste 20 årene forbedret kjønnsfordelingen i styrer med 5 prosentpoeng. I hovedsak er det fremdeles kvinner som er underrepresentert.

– I dag er bare to av ti styremedlemmer i private selskaper kvinner. Syv av ti aksjeselskaper har kun menn i styret. Dette er ikke i tråd med tiden vi lever i, og det er ikke i tråd med forventningene samfunnet har for lik vurdering av evner og kompetanse i befolkningen. Jeg er opptatt av verdiskaping, både for næringslivet og samfunnet som helhet. Næringslivet er ikke flinke nok til å bruke kompetansen til begge kjønn. Tiden er inne for å få en endring på dette nå, sier næringsminister Jan Christian Vestre i pressemeldingen.

Nedre grense

Forslaget er ikke helt universelt. Det er fremdeles unntak for en del mindre selskaper.

– Det er viktig at tiltakene vi foreslår er treffende og ikke mer omfattende enn nødvendig. Vi har fått tilbakemelding om at forslaget ikke bør omfatte de små selskapene. Det har vi lyttet til. Vi inviterer nå til en åpen høring og det er mulig å foreslå både lavere og høyere terskler enn det regjeringen presenterer, sier Vestre.

I forslaget er nedre grense satt slik at 3-7 prosent av aksjeselskapene vil være unntatt kravet. Grensen settes ut fra driftsinntekter, finansinntekter og antall årsverk.

Forslaget sendes nå ut til høring, med frist 13. mars 2023. Virksomheter som vil sende inn høringssvar finner informasjon på regjeringens nettsider.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også