Utlånsforskriften videreføres – med lettelser

Finansdepartementet formidler i dag at utlånsforskriften skal videreføres, etter at den har vært vurdert på tampen av året.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har tatt til seg den massive motstanden mot innstramming av Utlånsforskriften og viderefører dagens forskrift, med noen lettelser som kommer både banker og låntakere til gode.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har tatt til seg den massive motstanden mot innstramming av Utlånsforskriften og viderefører dagens forskrift, med noen lettelser som kommer både banker og låntakere til gode.

Regjeringen har bestemt seg for å videreføre dagens utlånsforskrift med moderate lettelser. Nyheten kommer etter at Finanstilsynet ønsket å stramme inn utlånsforskriften til bankene.

– Det høye gjeldsnivået i norske husholdninger utgjør fortsatt en sårbarhet i det finansielle systemet. Derfor viderefører vi krav til bankenes utlånspraksis, men gjør justeringer for å tilpasse kravene til den økonomiske situasjonen, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum, i en melding på Finansdepartementets sider.

Utlånsforskriften skal gjelde ut 2024, med en midtveis evaluering i 2023.

Regjeringen skriver at høringssvarene til Finanstilsynets forslag om å stramme inn på forskriften viste en bred støtte til å videreføre gjeldene krav.

Krav til betjeningsevne endres

Kravet om at kunden skal tåle en renteøkning på minst 5 prosentpoeng endres. Fra 1. januar 2023 skal det legges til grunn en renteøkning på minst 3 prosent, og en rente på minst 7 prosent.

– Jeg er enig med Norges Bank i at kravet til betjeningsevne bør vurderes grundig ved neste evaluering, men det er også behov for en endring nå. For å sikre at forskriften ikke blir for stram ved høyere renter, endrer vi kravet fra 1. januar 2023, sier finansministeren.

Krav til hvor store boliglån kan være i forhold til boligens verdi og gjeld i forhold til inntekt, videreføres på dagens nivå. Fleksibilitetskvoten holdes også lik som tidligere, med differensiering mellom Oslo og resten av landet.

Forskriften utvides

I dag gjelder kravene i utlånsforskriften lån med pant i bolig og usikrede lån, men ikke lån med annet pant enn bolig, som bil- og båtlån. Fra 1. juli 2023 vil også andre pantelån være omfattet av forskriftens krav til gjeldsgrad og betjeningsevne.

Fleksibilitetskvoten på slike lån vil være 10 prosent.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også