EBA ønsker bedre data om lønnsgap i finanssektoren

Det europeiske finanstilsynet EBA ønsker bedre rapportering om lønnsgap mellom kjønnene og godtgjørelser til høytlønnede. Nå vil de ha bransjens innspill til nye rapporteringsformater.
Arkivbilde. EBA ønsker å endre ordningene for rapportering av godtgjørelser for høytlønnede og lønnsgap mellom kjønnene. | Foto: PR/EBA
Arkivbilde. EBA ønsker å endre ordningene for rapportering av godtgjørelser for høytlønnede og lønnsgap mellom kjønnene. | Foto: PR/EBA

Det europeiske regelverket CRD V og IFD (for verdipapirforetak) har fått nye regler for godtgjørelser. Dette er regelverk som på sikt ventes innført i Norge.

I forbindelse med regelendringene for godtgjøring ønsker EBA å endre på benchmarkingen av godtgjørelser til høytlønnede og bedre innsikt i lønnsgapet mellom kjønnene.

EBA har nå startet en høringsrunde hvor de ønsker innspill fra kredittinstitusjoner og verdipapirforetak om de foreslåtte nye ordningene for benchmarkingen.

Finanstilsynet opplyser også norske kredittinstitusjoner og verdipapirforetak om høringsrunden ettersom de nye reglene vil bli gjeldende også her på sikt.

Disse punktene er med i høringen:

  1. Retningslinjer om benchmarking av godtgjørelsespraksis, lønnsgapet mellom kjønnene og anvendelsen av høyere forholdstall mellom fast og variabel godtgjørelse for kredittinstitusjoner. Retningslinjene er basert på gjeldende retningslinjer fra 2014, men er oppdatert for å ta hensyn til ytterligere krav til benchmarking som ble innført ved CRD V.
  2. Retningslinjer om benchmarking av godtgjørelsespraksis og lønnsgapet mellom kjønnene for verdipapirforetak. Retningslinjene er basert på gjeldende retningslinjer fra 2014, men er oppdatert for å ta hensyn til at verdipapirforetaks godtgjørelsesordninger nå reguleres av IFD, som innfører særskilte krav til benchmarking.
  3. Retningslinjer om datainnsamling vedrørende høytlønnede i kredittinstitusjoner og verdipapirforetak. Retningslinjene er basert på gjeldende retningslinjer fra 2014, men er oppdatert for å ta hensyn til at godtgjørelsesreglene for kredittinstitusjoner og verdipapirforetak nå følger av henholdsvis CRD V og IFD, og at disse regelverkene innfører visse unntak fra utbetalingsreglene for variabel godtgjørelse.

Høringsfristen er satt til 21. mars.

Undersøkelse: Blir du under «artikkel 6» kan du miste investorene

Forbrukerrådet vil at det skal bli enklere å klage på banker og forsikringsselskaper 

Mener markedet kan ha misforstått hensikten med nytt bærekraft-regelverk

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også