Regjeringen foreslår ny skatteordning for ansatteopsjoner

Statsbudsjettet: I forslaget til statsbudsjett for neste år, foreslår regjeringen ny skatteordning for ansatteopsjoner i selskap i oppstarts- og vekstfasen. Skatteopsjonsordningen har vært etterlyst av flere aktører.
– Det er viktigere enn noen gang å legge til rette for oppstart og vekst i næringslivet, uttaler avtroppende finansminister Jan Tore Sanner. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
– Det er viktigere enn noen gang å legge til rette for oppstart og vekst i næringslivet, uttaler avtroppende finansminister Jan Tore Sanner. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Tirsdag la den avtroppende regjeringen frem forslag til statsbudsjett for neste år.

Her foreslår den en ny ordning for beskating av ansatteopsjoner.

– Det er viktigere enn noen gang å legge til rette for oppstart og vekst i næringslivet, både etter pandemien og i forbindelse med grønt skifte. Ved å sørge for at selskap i oppstarts- og vekstfasen får gode vilkår for å rekruttere og beholde dyktige ansatte bidrar vi til det, sier finansminister Jan Tore Sanner (H), i en pressemelding.

Høyre har tidligere varslet at de vil innføre en «ny og bedre» opsjonsskatteordning.

– Arbeidsgivere kan ønske å tilby ansatteopsjoner som en del av den samlede lønnen fordi selskapet har svak likviditet, men også for å fremme medeierskap og dermed også verdiskapingen i selskapet. Den nye opsjonsskatteordningen er enklere, mer forutsigbar og skattemessig gunstigere enn den gjeldende ordningen for små oppstartsselskap, uttaler den avtroppende finansministeren.

Hverken tildeling eller innløsning av opsjonene vil utløse skatteplikt. Skattlegging skjer først når aksjene realiseres, og da fullt ut som aksjeinntekt.

Den nye ordningen gjøres tilgjengelig for flere selskap enn dagens ordning. Det skjer ved at grensene for antall ansatte, driftsinntekter, balansesum og alder på selskapet økes til samme nivå som i den gjeldende svenske ordningen. Det vil være tilsvarende næringsavgrensninger som i Sverige.

– Regjeringen ønsker å gjøre det enklere for mindre selskap å rekruttere og beholde nøkkelpersonell i konkurranse med større og mer etablerte bedrifter. Videre er regjeringen opptatt av å legge til rette for at selskap i en oppstart- og vekstfase skal få gjennomført planlagte investeringer, for å kunne vokse og bidra til sysselsetting og verdiskaping, heter det i pressemeldingen.

Høringsforslag fra Finansdepartementet klargjør bankenes tilbud av kontanttjenester

Finans Norge har oppdaget feil i skatte- og avgiftsgrunnlaget

Tryg-sjefen: – Har fortsatt vekstambisjoner 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også