Regjeringen strammer inn oljepengebruken

Regjeringen legger opp til å bruke 322,4 oljemilliarder neste år. Det er 84,4 milliarder kroner mindre enn i år.
Erna Solberg (H). | Foto: Gisle Oddstad/NTB
Erna Solberg (H). | Foto: Gisle Oddstad/NTB
NTB

– Bruken av oljepenger i 2022 er anslått til 322,4 mrd. kroner, målt ved det strukturelle oljekorrigerte budsjettunderskuddet, skriver regjeringen i en pressemelding.

Det tilsvarer 2,6 prosent av oljefondet ved inngangen til året, ned fra 3,6 prosent i år. Dermed er oljepengebruken innenfor den såkalte handlingsregelen på tre prosent.

– Gjenåpningen av samfunnet har gitt høy fart i norsk økonomi. Den økonomiske krisen er nå i all hovedsak over, og store deler av næringslivet venter høy vekst fremover, skriver Finansdepartementet.

I nasjonalbudsjettet for 2022 anslås det en registrert gjennomsnittlig arbeidsledighet hos Nav på 2,4 prosent neste år.

Det er en nedgang sammenlignet med anslaget for i år, som er på 3,2 prosent.

Etterfølger ekspansive budsjetter

Det understrekes at selv om budsjettopplegget for 2022 isolert sett virker noe innstrammende, så trekker de svært ekspansive budsjettene i 2020 og 2021 fortsatt opp aktiviteten i norsk økonomi i 2022.

– Dessuten virker avvikling av aktivitetsbegrensende smitteverntiltak i seg selv veldig ekspansivt på økonomien. I tillegg gir den økte sparingen i husholdningene gjennom krisen nå utslag i høy etterspørsel etter varer og tjenester.

Nye anslag, som regjeringen legger til grunn i statsbudsjettet, viser at samlet verdiskapning i Fastlands-Norge (BNP-Fastlands-Norge) er ventet å øke med 3,8 prosent neste år, mot en ventet økning på 3,9 prosent i år.

I 2020 hadde BNP-Fastlands-Norge en anslått nedgang på 2,5 prosentpoeng. Fastlandsøkonomien beskriver norsk økonomi utenom olje- og gassvirksomheten.

En milliard til boliglån

Fra tidligere er det kjent at Husbanken vil få en ekstrabevilling på en milliard kroner for å sørge for boliglån i distriktskommuner.

– Det er et godt tiltak for at flere unge kan bygge seg ny bolig i Distrikts-Norge. Det gjør at det skal være enklere å bygge en bolig som ikke faller i pris den dagen du setter nøkkelen i døra, sier Linda Hofstad Helleland (H) overfor NTB.

Finans Norges fem krav til statsbudsjettet

Sveinung Rotevatn trer inn i finanskomiteen på Stortinget: – Vi blir ikke noen budsjettpartner for Ap og Sp

Dette er Finansforbundets krav til regjeringsplattformen  

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også