FinansWatch

Strenge lånekrav kan virke mot sin hensikt

Økonomer mener Finanstilsynets forslag om ny boliglånsforskrift kan resultere i flere boligsalg dersom en økonomisk nedtur rammer landet.

Mandag kom Finanstilsynet med et forslag å gjøre innstramminger på den eksisterende boliglånsforskriften. Forslaget dreier seg om at en boligkjøper kan låne maksimalt 4,5 ganger egen inntekt, ned fra 5 ganger egen inntekt.

Økonomer i Norges Bank har analysert effektene av kravene til egenkapital på boliglån. De mener kravene kan resultere i flere boligsalg dersom en økonomisk nedtur rammer landet, skriver E24.

– Våre resultater tyder på at krav til maksimal belåningsgrad har positive effekter på finansiell sårbarhet gjennom redusert gjeldsopptak og lavere gjeldsbetjeningskostnader, samtidig som det kan føre til lavere likvid buffer, oppsummerer økonomene til E24.

Det er visedirektør Knut Are Aastveit ved forskningsenheten i Norges Bank, Ragnar Enger Juelsrud i Pengepolitisk avdeling og Ella Getz Wold i Avdeling for finansiell stabilitet som har stått for undersøkelsen.

Norges Bank endret det etiske regelverket i juni 

Norges Bank avviser Tangen-kobling i regelverksendring 

 

Mer fra FinansWatch

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch