Inkassobransjen mister 1,2 milliarder i gebyrer

Fra torsdag 1. oktober mistet inkassoselskapene over natten 25 prosent av inntektene.
Foto: Gorm Gaare/Virke
Foto: Gorm Gaare/Virke

Gebyrene for purringer og inkassovarsler ble torsdag redusert fra 70 til 35 kroner. Inkassosalærene for krav opp til 500 kroner er redusert fra 350 til 175 kroner. Salærene for høyere krav er også redusert, men ikke like mye prosentvis.

Reduksjonene er foretatt ved endringer i kapittel 1 og 2 i inkassoforskriften. Endringene gjelder inndriving av pengekrav som forfaller etter 1. oktober 2020.

– Inkassobransjen består av 108 foretak ved utgangen av 2019, hvor de ti største står for omtrent 70 prosent av omsetningen. Hvor hardt salærkuttene, og senere endringene i ny inkassolov, slår, avhenger av hvordan kravsporteføljene til de ulike selskapene ser ut, altså størrelsen på kravene, graden av sammenslåing og når inkassosakene løses. På rene salærkutt rammes de inkassoforetakene med flest småkrav hardest, sier Aleksander Nordahl i Virke Inkasso til Dagens Næringsliv.

Inntektsbortfallet utgjør omtrent 2 milliarder kroner.

– Arbeidsgruppen anslår at forslaget til ny inkassolov vil redusere inkassobransjens inntekter med 35–40 prosent. Basert på 2019-tall innebærer det et omfang på omtrent 2 milliarder kroner, sier Nordahl og fortsetter:

– Basert på økonomien i medlemsmassen har vi foretatt noen estimater på hvor hardt bransjen rammes. Et estimat er at 90 av 108 foretak vil gå med underskudd med inntektskutt tilsvarende departementets estimat på 37,9 prosent og 20 prosent kutt i andre driftskostnader. I dette scenarioet vil bransjen gå med et samlet driftsunderskudd på 731 millioner kroner.

Virke advarer mot uante konsekvenser av ny inkassolov 

Virke Inkasso: – Forbereder oss på avviklinger og nedbemanninger i bransjen 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også