FinansWatch

Virke Inkasso: – Forbereder oss på avviklinger og nedbemanninger i bransjen

Hastevedtaket kan ifølge Virke Inkasso ha uavklarte og negative konsekvenser for næringslivet og de som skylder penger. Det mener leder Aleksander Nordahl.

Foto: Gorm Gaare/Virke

Regjeringen har fredag besluttet å halvere gebyrene for purringer og inkassovarsler, som trer i kraft fra 1. oktober 2020.

Virke Inkasso reagerer og skriver i en oppdatering at de har fått en del signaler om at flere selskaper allerede ser på avvikling av sine selskaper.

Årsaken er at justis- og beredskapsminister Monica Mæland sendte en hastehøring med forslag om å redusere inkassosalærene med 50 prosent på krav under 2500 kroner.

Fredag ble ytterligere to nye salærklasser vedtatt av regjeringen i tillegg til trinnvise kutt i salærene.

− Dagens vedtak skaper alvorlige konsekvenser for inkassobransjen i form av kraftige nedbemanninger og konkurser. Hastevedtaket kan i tillegg ha uavklarte, negative konsekvenser for næringslivet og de som skylder penger siden vedtaket ikke er utredet, sier Aleksander Nordahl, leder for Virke Inkasso i pressemeldingen.

«Regulatorisk lappeteppe»

Siden høsten 2018 har en arbeidsgruppe nedsatt av justis- og beredskapsdepartementet utarbeidet et forslag til ny inkassolov. Forslaget er nå ute på høring, men i april - i forbindelse med koronasituasjonen - besluttet regjeringen at de ønsket å hastekutte salærene som opprinnelig var et av mandatene til den nedsatte arbeidsgruppen.

− Medlemmene våre ser fremover på hvordan vi kan angripe denne situasjonen. Først starter jobben med å tilpasse selskapene til de umiddelbare kuttene, og deretter jobbe med rammebetingelsene på lang sikt, sier Nordahl.

«Umiddelbare hastekutt av salærene, ny inkassolov, samt høring av tvangsfullbyrdelsesloven innebærer at relevant lovgivning for bransjen behandles i flere parallelle løp,» står det i meldingen.

− Dette skaper et regulatorisk lappeteppe, som kompliserer prosessen og gjør rammebetingelsene mer kompliserte, ikke forenklede som etter intensjonen. Vi forventer nå at regjeringen skaper forutsigbarhet i bransjens rammebetingelser, slik at vi kan bygge et inkassoløp som er til fordel for alle parter, sier Nordahl.

Mer fra FinansWatch

Kraftig økning i kortbruk

Ikke engang i den travleste sommerperioden i 2019 har DNB sett tilsvarende kortbruk som de ser nå, melder banken.

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch