Finansforbundet er glade for at inkasso får bedre tid til omstilling

Regjeringen har besluttet å halvere gebyrene for purringer og inkassovarsler. Justis- og beredskapsminister Monica Mæland mener folk har betalt for mye. Men endringene trer først i kraft 1. oktober, og det synes Finansforbundet er bra.
Forbundsleder Vigdis Mathisen i Finansforbundet. | Foto: Sverre Christian Jarild
Forbundsleder Vigdis Mathisen i Finansforbundet. | Foto: Sverre Christian Jarild

– Vi halverer nå gebyrene for purringer og inkassovarsler og for småkravssalærene. Det er ingen tvil om at folk har betalt for mye, og det har det vært viktig for meg å ta tak i, uttaler Mæland i en pressemelding fra regjeringen.

Regjeringen påpeker i meldingen at endringene kommer etter en rask høringsrunde på grunn av koronasituasjonen, og trekker frem at de viktigste endringene er at gebyrene for purringer og inkassovarsler er redusert fra 70 til 35 kroner, og at inkassosalærene for krav opp til 500 kroner er redusert fra 350 til 175 kroner.

– Fryktet tidligere innføring

Videre skriver regjeringen at salærene for høyere krav er også redusert, men ikke like mye prosentvis.

– Vi fryktet at forslaget skulle innføres tidligere. Nå får bransjen mer tid til å tilpasse seg endringene som har vært varslet, uttaler forbundsleder Vigdis Mathisen i en pressemelding fra Finansforbundet.

– Omfattende arbeid med nytt regelverk

Inkassoregelverket sier at den som skylder penger skal betale for nødvendige kostnader knyttet til inndrivingen. Regjeringen begrunner reduksjonen i satsene med at automatisering har gjort at disse kostnadene har sunket betraktelig.

– Vi er i gang med et omfattende arbeid med inkassoregelverket og har sendt en helt ny lov og forskrift på høring. Siden det vil ta tid før dette kan tre i kraft, har vi nå i første omgang fått redusert gebyrene og salærene folk må betale, uttaler Mæland i meldingen.

De vedtatte endringene trer i kraft 1. oktober, og regjeringen trekker frem at Finanstilsynet i sitt høringssvar advarte mot en for raskt ikrafttredelse.

Vil unngå «drastisk reduksjon av inntektene»

Finansforbundet sendte inn høringssvar i april, og hadde et påfølgende møte med statssekretær Thor Kleppen Sættem (H) i justis- og beredskapsdepartementet.

– Finansforbundet og de tillitsvalgte i bedriftene har gått tungt inn i saken for å unngå drastisk reduksjon av inntektene og påfølgende konsekvenser for kunder og ansatte, skriver forbundet i sin pressemelding.

– Tiden fremover vil vise hvordan bransjen kan omstille seg på best mulig måte, står det videre.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også