Alectas styreleder overlevde skjebnemøte preget av selvkritikk

Ingrid Bonde fortsetter som styrelder i det svenske pensjonsfondet Alecta, samtidig som konstituert direktør ber om unnskyldning for investeringstabben som førte til hoderulling i pensjonsfondet.
Konstituert adm. dir. Katarina Thorslund og leder av representantskapet i Alecta, Kenneth Bengtsson. | Foto: PR/ Alecta and Clas Ohlson
Konstituert adm. dir. Katarina Thorslund og leder av representantskapet i Alecta, Kenneth Bengtsson. | Foto: PR/ Alecta and Clas Ohlson

Representantskapet i det store svenske pensjonsselskapet Alecta har innvilget personlig ansvarsfritak for pensjonsselskapets feilede investeringer i amerikanske nisjebankaksjer.

På en pressekonferanse i etterkant av det årlige representantskapssmøtet på torsdag forklarte leder Kenneth Bengtsson avgjørelsen. 

– Det var ingenting i ettermiddag som ikke talte for ansvarsfritak for styret i henhold til revisors klare anbefaling. Dette gjelder også administrerende direktør, sier Bengtsson ifølge SVT Nyheter.

Det betyr at den nylig avskjedigede administrerende direktøren Magnus Billing har blitt frikjent for skyld for de feilede investeringene som kostet pensjonsselskapet 20 milliarder svenske kroner og dermed endte hans karriere i pensjonsgiganten. 

Kvinnen som avskjediget ham, styreleder Ingrid Bonde, ble også gitt videre tillit ettersom hennes rolle som styreleder ble forlenget med ett år, til neste representanskapsmøte.

Dette betyr imidlertid ikke at det ikke var rom for selvkritikk på møtet. Selvkritikken ble anført av Alectas konstituerte administrerende direktør, Katarina Torslund. 

– Investeringene i amerikanske banker var en feiltakelse, det er det ingen tvil om, og vi fortjener kritikk. Jeg har også forståelse for at kundene er bekymret og oppbragte, sa Torslund på møtet, ifølge bransjenettstedet Pensioner & Förmåner.

– Jeg vil vektlegge at vi tar kritikken på alvor og at vi nå må gjenoppbygge tilliten og jobbe mot å sikre at effekten for pensjonsmottakerne blir begrenset, sier Torslund. 

Beregninger gjort av SVTs økonomikommentator Alexander Norén sier at de feilede investeringene kan påvirke utbetalingene til Alectas pensjonskunder med 2,4 prosent. Men det hersker uenighet om hvor viktig tapet av 20 milliarder svenske kroner er for fondet, som tilsammen har 1,1 trillioner svenske kroner.

Norén mener man må ta med avkastningen over tid som også er gått tapt. 

Artikkelen er skrevet av vårt søskenmedie AMWatch, oversatt og redigert av Magnus Eidem.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også