Frp sikrer flertall for nytt pensjonsforslag og utvidede trygderettigheter

Frp støtter regjeringen i å innføre «pensjon fra første krone» og sikrer flertall sammen med Ap, SV og Sp for utvidede trygderettigheter i et annet. Totalt blir prislappen over seks milliarder kroner.
Erlend Wiborg (FrP) leder av Stortingets arbeids- og sosialkomité, og FrPs sosialpolitiske talsmann. | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Erlend Wiborg (FrP) leder av Stortingets arbeids- og sosialkomité, og FrPs sosialpolitiske talsmann. | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Frp har gått sammen med «firerbanden» for å gjeninnføre feriepenger for arbeidsledige til en estimert kostnad på 3,4 milliarder kroner. På samme tid går de sammen med regjeringspartiene for å innføre «pensjon fra første krone», som betyr omtrent 2-3 milliarder kroner i økte kostnader for bedriftene, skriver Nettavisen

For bedriftene betyr dette at de også må betale inn pensjon til ansatte med små stillinger. Ifølge Frps sosialpolitiske talsmann Erlend Wiborg er regningen estimert til rundt to til tre milliarder kroner. Kostnadene overføres på bedriftene. 

– Det vi har sagt og foreslår er at vi ber regjeringen redusere skatter og avgifter i en innføringsperiode. Det er også derfor vi har sagt at det skal gjelde fra 1. januar 2023. Fordi næringslivet er hardt belastet som følge av pandemien, sier Wiborg til Nettavisen. 

Det er foreløpig uklart om næringslivet blir kompensert for ordningen.  

I 2015 ble ordningen ble feriepenger for arbeidsledige avviklet. Nå mener Frp, Ap, SV og Sp at det må innføres en engangsordning for å sikre at dem som var inntil nylig arbeidsledige får feriepenger i år og neste år. 

– Det koster penger. Det gjør alle tiltakene vi gjør. Det er brukt hundrevis av milliarder i krisepakker til næringslivet. Feriepenger som dette går ikke til at folk skal sette seg på et fly til syden. Det handler om at folk skal betale boliglån, strøm og mat, sier Wiborg til avisen og understreker at dette skal være en engangsløsning, og at de ikke vil innføre dette som en fast ordning over tid. 

Høyres sosialpolitiske talskvinne Heidi Nordby Lunde er lite imponert over opposisjonspartiene, men er mer bekymret for de stadige utvidelsene av andre ordninger. 

– Vi er imot å gjeninnføre ordningen som var. Den var bare tull. Arbeidsledige ble trukket dagpenger dersom de tok ut ferie med familien i juli, også fikk de et ferietillegg i januar. Så om du skal være grei med arbeidsledige, så er iallfall ikke det en ordentlig måte å gjøre det på, sier Lunde.

Norske kapitalforvaltere i tett dialog med norske oppdrettere i konflikt med kanadisk urbefolkning.

Stortingsflertall for pensjon fra første krone

Nordea Liv økte forvaltningskapitalen med 16 prosent 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også