Norske kapitalforvaltere i tett dialog med norske oppdrettere i konflikt med kanadisk urbefolkning.

Både KLP og Storebrand viser sitt ESG-engasjement ved å følge opp lakseoppdrettere de har investert i tett, ettersom en uenighet med kandisk urbefolkning utspiller seg.
Jeanett Bergan, leder for ansvarlige investeringer i KLP. | Foto: PR / KLP
Jeanett Bergan, leder for ansvarlige investeringer i KLP. | Foto: PR / KLP

På vestkysten av Canada, ved Discovery Islands, er det vedtatt at tradisjonelle åpne lakseanlegg skal utfases av miljøhensyn. Dette har fått oppdrettere som Mowi, Grieg Seafood og Cermaq til å gå rettens vei for å få stoppet utfasingen.

Dermed blir det konflikt mellom oppdretterne og den lokale urbefolkningen som er bekymret for lakseoppdrettens innvirkning på miljøet.

Storebrand har gjennom sine fond investert i både Mowi og Grieg Seafood. Selskapet har også en tydelig bærekraftprofil og markedsfører seg som en etisk og miljøvennlig investor.

«Vi er jevnlig i kontakt med de store oppdrettsselskapene vi har eierandeler i. Urfolks rettigheter har vært et område vi har inkludert som tema for vårt aktive eierskap siden 2008, og dette er derfor noe vi tar opp jevnlig i dialog med selskapene. Vi er for tiden i kontakt med de involverte selskapene for å høre deres vurderinger av situasjonen i Canada», skriver Synnøve Halkjelsvik, presseansvarlig i Storebrand, på e-post til E24.

KLP har også investert i Mowi og sier de har regelmessig dialog med selskapet.

«Dette er norske oppdrettsselskaper som vi kjenner som gode på samfunnsansvar. Det å respektere menneskerettigheter og urfolksrettigheter er en sentral del av dette samfunnsansvaret. Det ansvaret er noe selskapene i denne saken også gir klart uttrykk for at de tar», skriver Jeanett Bergan, leder for ansvarlige investeringer i KLP til E24.

Besultningen om å fase ut åpen lakseoppdrett ved Discovery Islands har kommet etter politisk press fra flere urbefolkningsgrupper i området. Canadas statsminister Justin Trudeau har også brukt utfasingen som et løfte i valgkampen sin.

Lakseselskapene på sin side sier de respekterer urbefolkningens ønsker og argumenter, men at de ønsker en juridisk vurdering av saken.

Liam Flannigan skal lede bærekraftsarbeidet i Swedbank Norge

Norges Nordnet-sjef om resultatene: – Det har vært et ellevilt år

Nordea Liv: – Etisk pensjonsguide gir ikke et helhetlig bilde 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også