BI-professor bekymret for individmålinger i finansbransjen

Åtte av ti medlemmer i Finansforbundet oppgir i en undersøkelse at de blir målt individuelt. Det er det grunn til å reagere på, mener BI-professor. 
Bård Kuvaas, professor i organisasjon og ledelse ved BI er bekymret for bruken av individuelle mål i teambaserte virksomheter. | Foto: bardkuvaas.no
Bård Kuvaas, professor i organisasjon og ledelse ved BI er bekymret for bruken av individuelle mål i teambaserte virksomheter. | Foto: bardkuvaas.no

Finansforbundets medlemsmagasin Finansfokus har gjennomført en undersøkelse om arbeidsmiljø blant leserne. I den oppgir 80 prosent at arbeidsinnsatsen deres blir målt individuelt. Bladet oppgir ikke hvor mange som har svar på undersøkelsen. 

BI-professor Bård Kuvaas jobber med organisasjon og ledelse og mener dette ikke er et godt trekk ved bransjen. Han mener individuelle målinger er greit for individuelle stillinger, men ikke i virksomheter hvor de fleste jobber i team. Der mener han det kan være kontraproduktivt med individuelle målinger, sier Kuvaas til Finansfokus

– Når slike arbeidsplasser måles individuelt, risikerer man redusert samarbeid og kunnskapsdeling. Det gjør eksempelvis at nyansatte får en trangere start enn de ellers ville hatt, sier Kuvaas, som også stiller spørsmål ved om det som måles, kan påvirkes av dem som blir målt.

Kuvaas mener man må tenke seg godt om når man etablerer målene for den enkelte, om man skal bruke slike. Det beste er ifølge ham læringsorienterte mål fremfor resultatorienterte mål med konkurransefaktor. Da kan man miste kvalitet i arbeidet. Dersom målingene e knyttet til lønn og bonus kan man også fort ende opp med mål som ikke virker etter hensikten. 

Finansforbundet sier de har mange medlemmer som ikke finner seg til rette i systemer som er konkurransebaserte. 

– Mange er frustrerte over å bli målt på individnivå. Man føler gjerne ikke at målesystemene fanger opp innsatsen man faktisk gjør. Det kan være utfordrende å finne systemer som fanger opp prestasjonene på en ordentlig måte. Samtidig ser vi at større deler av arbeidsdagen måles. De ansatte opplever gjerne at det bikker over til overvåkning. Når hele arbeidsdagen blir kartlagt, er det slitsomt, sier advokat Ida Flaatten i Finansforbundet til Finansfokus.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også