FinansWatch

Pål Longva blir visesentralbanksjef

Norges Bank henter ny visesentralbanksjef fra Finansdepartementet.

Illustrasjonsbilde. Norges Bank har fått ny visesentralbanksjef, Pål Longva. | Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Pål Longva er utnevnt til visesentralbanksjef for en periode på seks år av Kongen i statsråd onsdag.

Longva kommer fra stillingen som ekspedisjonssjef i Finansdepartementet og vil få et særskilt ansvar for sentralbankvirksomheten. I tillegg til denne oppgaven vil Longva også være første nestleder av Norges Banks hovedstyre og første nestleder av komiteen for pengepolitikk og finansiell stabilitet.

– Longva er godt kvalifisert for stillingen som visesentralbanksjef og vil tilføre Norges Bank verdifull kompetanse, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i en pressemelding.

Pål Longva har siden 2011 vært ekspedisjonssjef i Finansavdelingen i Finansdepartementet. Han har tidligere jobbet i McKinsey og som avdelingsdirektør og ekspedisjonssjef i Arbeids- og administrasjonsdepartementet.

Han har doktorgrad i samfunnsøkonomi fra Universitetet i Oslo fra 2001.

Longva vil fortsette i Finansdepartementet en stund til og vil tiltre i Norges Bank etter nærmere avtale.

Interne kandidater

Nåværende sentralbanksjef Ida Wolden Bache har også vært visesentralbanksjef tidligere, men også da ny sentralbanksjef skulle ansettes tidligere i år var det opprinnelig en ekstern kandidat som fikk jobben. Men Jens Stoltenberg måtte si fra seg jobben for å fortsette som generalsekretær i Nato etter at Russland invaderte Ukraina.

Det var to interne søkere til denne jobben som visesentralbanksjef. Både direktør for finansiell stabilitet Torbjørn Hægeland og direktør for pengepolitikk Ole Christian Bech-Moen søkte på stillingen, men Finansdepartementet valgte altså å innstille en ekstern kandidat.

Helge Leiro Baastad blir styreleder i Kavli Holding

To nye direktører til Oljefondet

Fagforening krever erstatning fra Klarna etter masseoppsigelser

Mer fra FinansWatch

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch