Kronestyrking nullet ut børsoppgang

Hittil i år har Nordnet-kundene kjøpt fond for like mye som i 2023, men kronestyrkingen nullet ut børsoppgangen i mai.
NORDMENN INVESTERER: Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet, sier norske fondssparere har sterk tro på fremtiden. | Foto: PR/Nordnet
NORDMENN INVESTERER: Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet, sier norske fondssparere har sterk tro på fremtiden. | Foto: PR/Nordnet

I mai nettokjøpte Nordnet-kundene fondsandeler for 3.966 millioner kroner og solgte for 2.453 millioner kroner, noe som ga et nettokjøp på 940 millioner kroner.

– I årets fem første måneder har Nordnets kunder kjøpt fond, og da primært aksjefond, for hele 5,5 milliarder kroner. Dette er temmelig nøyaktig like mye som i hele 2023. Dette tyder på sterk investeringsvilje og fremtidstro blant norske fondssparere, sier Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet.

Det har vært sterke tider i det globale aksjemarkedet, der verdensindeksen MSCI World Index har gått opp 4 prosent i mai. Den norske kronen styrket seg imidlertid mellom 3 og 5 prosent mot dollar og euro, noe som gjorde at norske investorer fikk omtrent helt flat avkastning på sine globale, amerikanske og europeiske aksjeindeksfond.

– Dette viser nok en gang at den norske kronen er prosyklisk. Når det går bra på verdens børser, styrker kronekursen seg. Når aksjemarkedene faller, svekker kronen seg. Dette gjelder ikke alltid, men ofte. Som norsk investor skal du være glad for denne sammenhengen, fordi den jevner ut svingningene i internasjonale aksjefond, sier Sættem.

På kjøpstoppen finner man et nokså ukjent fond, som heter HSBC GIF Turkey Equity. Sættem sier Nordnets kunder har tjent godt på fondet i mange år – I 2022 steg fondet med hele 160 prosent, i fjor steg det 10 prosent, og hittil i år har det gått frem nær 50 prosent.

– Den tyrkiske økonomien har store problemer, med en inflasjon på over 60 prosent siste 12 måneder og en valuta, tyrkiske lira, som faller og faller i verdi. På tross av dette har den tyrkiske børsen vært relativt sterk, riktignok med store svingninger.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også