Nicolai Tangen: – Vi må rive lista for å hoppe høyere

Oljefondsjefen mener mange er for redde for å gjøre feil. Særlig er dette en utfordring i offentlig sektor, ifølge Nicolai Tangen.
ENGASJERT: Det var en engasjert Nicolai Tangen som talte for publikum under Vestlandskonferansen i Bergen. | Foto: Sindre Nordeide
ENGASJERT: Det var en engasjert Nicolai Tangen som talte for publikum under Vestlandskonferansen i Bergen. | Foto: Sindre Nordeide

Denne uken hadde Sparebanken Vest samlet store deler av næringslivet på Vestlandet til årets Vestlandskonferanse. Blant talerne var Sveriges tidligere statsminister Göran Persson og oljefondets sjef, Nicolai Tangen. 

En opplagt Tangen fortalte om viktigheten av et godt samhold, det å stille spørsmål når man lurer på noe, men også det å tørre å feile. Han trekker frem at noe av det fremste oljefondet kan gjøre, og faktisk gjør, er å utfordre til samspill. 

– Vi i Oljefondet har en helt fantastisk ting, det at vi kan snakke med alle de viktigste, de største og de beste lederne i hele verden. Så kan vi lage en podcast, så det norske folk kan lære hva de faktisk eier, sa Tangen med referanse til podcasten ’In Good Company’. 

I podcasten intervjuer Tangen noen av de mest anerkjente personlighetene i verden, hvor de forteller om hvordan de har kommet dit de er i dag, og om hvordan de jobber. 

Sterke og klare

På scenen under Vestlandskonferansen fortalte Tangen at noe av det viktigste Oljefondet gjør for å påvirke, er å ha et tydelig budskap. Ifølge Tangen ønsker Oljefondet så tidlig som mulig å fortelle hvordan fondet stemmer i generalforsamlinger. Slik kan fondet påvirke fremtiden for de selskapene de investerer i. 

– Det er viktig for Oljefondet å være sterke og klare. Vi er snart den eneste klare investoren som har et ordentlig syn på klima. Der jobber vi målbevisst, sa Tangen. 

– Vi har klare forventinger som er skrevet ned i forventingsdokumenter. Vi er konsistente og langsiktige i måten vi jobber på. Samtalen er veldig viktig, og vi er nokså sterke på hvordan vi stemmer på de forskjellige tingene. 

Han fortalte også at Oljefondet har begynt med en ny strategi som har vist seg å bidra til å dra flere saker i en positiv retning. 

– Og noe vi begynte med i forfjor, er at vi annonserte hvordan vi skal stemme fem dager på forhånd. Slik at hele verden kan se hvordan det norske oljefondet stemmer. Og det vi ser at det har ganske stor påvirkning på hvordan de andre stemmer. Det er kanskje den viktigste innflytelsen vi har som oljefond. 

Den gode samtalen

En ting Tangen bruker mye tid på å forklare, er hvordan han takler spørsmål og problemer om de skal oppstå. 

– Det handler om å snakke med folk og det å løpe mot problemene. Det viktigste er å snakke med folk som er hele veien ned i organisasjonen. 

– Min livsfilosofi har alltid vært å løpe mot problemene. Alle ser hvem det er som tar på seg den vanskelige oppgaven. Vi er dessverre blitt litt for redd for å gjøre feil i samfunnet. Spesielt kanskje i offentlig sektor, sier han. 

Tangen kom også med gode råd for hvordan han mener man hele tiden skal utfordre seg selv på. 

– Vi må rive listen for å hoppe høyere. Og når jeg er ferdig med skisesongen, så har jeg ikke har ramlet en eneste gang. Hva betyr det? Det betyr selvfølgelig at jeg ikke har kjørt fort nok. Sånn er det. Vi må feile, og så må vi, når kolleger feiler, være empatiske og forståelsesfulle og ikke være drittsekker, sa Tangen. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også