Vie Sundal om starten på resultatsesongen

Et lite kursfall i januar for Borea Utbytte, etter oppgang i desember. Men analytiker Magnus Vie Sundal tror bankenes inntekter vil stabilisere seg fremover. 
Selv om det fremdeles er mange resultater som skal legges frem tror analytiker Mangruns Vie Sundal i Borea Utbytte. | Foto: Borea Asset Management
Selv om det fremdeles er mange resultater som skal legges frem tror analytiker Mangruns Vie Sundal i Borea Utbytte. | Foto: Borea Asset Management

Spesialfondet Borea Utbytte, som investerer i norske bankers aksjer og egenkapitalbevis, ga i januar en avkastning på – 0,05 prosent.

«Måneden bød på litt svingninger, med et lite kursfall etter den gode oppgangen i desember. I andre halvdel av januar hentet derimot bankene seg inn igjen, før rapporteringssesongen satte i gang,» skriver fondsforvalter Magnus Vie Sundal i aksje- og egenkapitalbevisfondet Borea Utbytte i sin månedsrapport for januar. 

Til nå har tre av bankene i fondet rapportert sine resultater for fjerde kvartal.

Sparebanken Møre meldte om en annualisert egenkapitalavkastning på 17,8 prosent i kvartalet. 

«Dette var godt hjulpet av at banken tilbakeførte tidligere tapsavsetninger, som viste seg å ikke bli realisert. Foruten disse ville egenkapitalavkastningen ligget på midten av 13-tallet. Banken har god vekst, men også høy kostnadsvekst i forbindelse med økt aktivitet. Aksjen hverken steg eller falt noe særlig på resultatene,» skriver Vie Sundal. 

DNB-aksjen falt

Om DNBs resultater skriver analytikeren at forventningene var høye, og banken levert marginalt lavere inntjening og litt høyere kostnader enn ventet i fjerde kvartal: «Når volumveksten også var lav, hjalp det lite at banken overrasket med et større utbytte enn ventet. Aksjen falt 2,8 prosent på resultatene, men har siden hentet seg litt inn igjen.»

Fondets største investering, Sparebanken Vest, leverte nok en gang svært gode tall, og hadde en egenkapitalavkastning på 17,8.

«I motsetning til Sparebanken Møre er det få engangseffekter å spore, og resultatet virker gjennomgående solid. I tillegg vokser banken bra, og markedet sendte aksjen opp 4 prosent i kjølvannet av resultatene,» kommenterer Vie Sundal. 

Tror på stabilisering av inntekter

Analytikeren kommenterer videre at det fremdeles er mange resultater som skal legges frem, men de tror at inntektene vil stabilisere seg fremover. 

«Fokus vil være på å holde kostnadene nede, samtidig som foreløpige resultater viser stabile og lave lånetap og fremdeles begrenset med økonomisk stress i både privat- og bedriftsmarkedet. Nedturen investorene tidligere har fryktet er stadig på avstand, skriver Vie Sundal. 

Den andre risikofaktoren investorene følger med på, er hvorvidt lavere kredittvekst vil bidra til økt konkurranse og lavere inntjening. 

«Vi ser foreløpig ikke noen markante tegn på dette,» skriver han. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også