Nordea tror på videre oppgang i aksjemarkedet i 2024

Den “myke landingen” er oppnådd. Samtidig vil KI sørge for at amerikanske teknologiselskaper har høy inntjeningsvekst i årene som kommer, mener Nordea-strategene Erik Bruce og Joachim Bernhardsen.
Nordea-strateger har troen på aksjemarkedet i år. | Foto: Nordea / Pr
Nordea-strateger har troen på aksjemarkedet i år. | Foto: Nordea / Pr

- Gode vekstutsikter, og med det økende inntjening, er én grunn til at vi har tro på aksjemarkedet fremover. Globale aksjer er fornuftig priset målt ved pris relativt til dagens inntjening, og økende inntjening bør da slå ut i høyere aksjeverdier, sier sjefstrateg i Nordea, Erik Bruce. 

Bruce og Bernhardsen skriver i sin ferske rapport at amerikansk økonomi har oppnådd den «myke landingen», at inflasjonen nærmer seg målet og at veksttallene er sterke.

- Med inflasjon nær målet kan Federal Reserve starte en gradvis normalisering av pengepolitikken, sier Joachim Bernhardsen.

Tror på vekst hos amerikanske KI-selskaper

De to strategene mener at pris i forhold til inntjening er noe høyere enn det historiske gjennomsnittet siden 1990. Det skyldes i stor grad høy prising av de store teknologiselskapene i USA.

– Disse selskapene er dyre relativt til dagens inntjening fordi det er ventet at de vil ha høy inntjeningsvekst i årene som kommer som følge av kunstig intelligens (KI). Vi deler i stor grad oppfatningen om at KI kan løfte inntjeningen lenger fram. Det rettferdiggjør noe høy prising sammenlignet med historien, sier Bernhardsen.

Mindre to på Kina

Strategene har mindre tro på det kinesiske aksjemarkedet.

– Kinesiske aksjer har ikke gjort nevneverdig comeback i år etter svak utvikling i fjor. Det på tross av at nøkkeltallene tyder på tiltagende vekst og en rekke tiltak fra myndighetene for å stimulere økonomien og aksjemarkedet. Kina utgjør en tredjedel av fremvoksende markeder. Risikoen for et vedvarende negativt sentiment i Kina gjør at vi ikke er like positive på fremvoksende markeder. Utenom Kina har fremvoksende markeder prestert relativt bra, sier Bruce.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også