Oljefond-topp flytter til New York for å bli «mer aktiv» i det amerikanske markedet

Carine Smith Ihenacho er i New York for å hjelpe fondets amerikanske team og engasjere seg i forvaltningsdebatten. 
FLYTTER: Carine Smith Ihenacho flytter til New York i et år. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
FLYTTER: Carine Smith Ihenacho flytter til New York i et år. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

En toppsjef i Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter det norske oljefondet, har flyttet til New York i ett år for å komme nærmere det viktige amerikanske markedet. Nesten halvparten av fondets midler er investert i Nord-Amerika.

Carine Smith Ihenacho, Chief Governance and Compliance Officer, kunngjorde nylig flyttingen på LinkedIn og skrev at hun så frem til «å være mer aktiv i det amerikanske markedet.»

I et kort intervju med IPE utdyper hun årsakene til flyttingen. Hun vil blant annet komme nærmere fondets amerikanske team.

Vi er i ferd med å bygge opp forvaltningsteamet vårt i New York for å kunne gi bedre støtte til forvalterne som er basert her, og for å ha mer ekspertise og tilstedeværelse på markedet for å kunne samarbeide med de amerikanske porteføljeselskapene våre, sier Ihenacho.

Hun ønsker også å engasjere seg mer i debatten om eierstyring og selskapsledelse i USA, «fra kjernespørsmål om eierstyring og selskapsledelse, som lederlønn, til vår bredere bærekraftsagenda.»

Ihenacho vil representere oljefondets ledergruppe ved kontoret i New York.

Med tanke på størrelsen på investeringene våre i USA og det voksende New York-kontoret er det godt å ha en representant fra fondets ledergruppe på plass her, legger hun til.

Nærmere det juridiske teamet

Ettersom fondet leder et gruppesøksmål knyttet til den kollapsede Silicon Valley Bank (SVB), synes Ihenacho også det er nyttig å være nærmere det juridiske teamet i USA.

«Oljefondet og andre investorer har lidd betydelige tap på sine investeringer i SVB på grunn av uriktig informasjon og rapportering om finansielle forhold og risikostyring fra SVBs tidligere ledere. Som hovedsaksøker er vårt mål å få tilbake så mye som mulig av det vi og andre investorer har tapt,» skrev hun nylig i en artikkel i E24.

Tapet for fondet beløper seg til ca. 1,5 milliarder kroner (131,2 millioner euro). Oljefondets administrerende direktør, Nicolai Tangen, sier til det samme mediet under World Economic Forum i Davos at han blir veldig sint når noe slikt som SVB-kollapsen skjer.

I tillegg til å saksøke toppledelsen i den kollapsede banken har fondet også gått til sak mot den eksterne revisoren og de tre Wall Street-gigantene Goldman Sachs, Morgan Stanley og Bank of America, som hjalp SVB med å skaffe finansiering.

«Disse bankene kan betraktes som voktere. De har et ansvar for å sikre at all relevant informasjon er korrekt når det skal hentes inn kapital,» sier han.

Saken er skrevet av vårt søstermedie AMWatch.com, og er oversatt av Trym Isaksen. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også