Oljefondet ser flere virksomheter reagere på krav til ESG-rapportering

Etter hvert som kravene til bærekraftrapportering øker har flere virksomheter begynt å sette egne utslippsmål for klimagasser. 
SER BEDRING: Oljefondsjef Nicolai Tangen ser en bedring i bedriftenes oppfølging av netto-null-målene sine. | Foto: Norges Bank / Pr
SER BEDRING: Oljefondsjef Nicolai Tangen ser en bedring i bedriftenes oppfølging av netto-null-målene sine. | Foto: Norges Bank / Pr

Hele 64 prosent av utslippene fra de 9.000 selskapene i Oljefondets portefølje er omfattet av mål om netto null utslipp innen 2050 ved utgangen av første halvår 2023, sa Wilhelm Mohn, global leder for selskapsstyring i Norges Bank Investment Management, under et seminar om klimarisiko som ble holdt i Oslo tirsdag, ifølge Bloomberg. 

I fjor var det samme tallet 58 prosent og mer enn dobbelt så mye som prosentandelen i 2020, ifølge Mohn.

– Klimarisikobildet har blitt verre. 2023 har vært en skikkelig vekker for mange - disse værhendelsene, disse tørkene og mangel på vann og elektrisitet omformer konkurransefordeler på tvers av bransjer over hele verden og vil fortsette å gjøre det, sa Mohn.

Oljefondet har det siste året stilt forventninger til selskapene de investerer i at de skal offentliggjøre delmål og konkrete planer for å redusere utslippene sine. Dette gjelder alle produsenter av fossilt brennstoff og andre høykarbonindustrier. 

Som verdens største investor har Oljefondet «ingen steder å gjemme seg», ifølge Nicolai Tangen. Han sa også under konferansen at Oljefondet har økt antallet møter med selskaper de er investert i og vil fremover vurdere å trekke seg ut av selskaper som ikke følger opp bærekraftmålene godt nok. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også