Privat kapital hjalp Norfund å slå klimamål i 2022

Norsk klimafinansiering til utviklingsland passerte 15,5 milliarder kroner i 2022, ved hjelp av mobilisering av privat kapital. Det er over målsettingen som ble satt under COP26 i 2021. 
Uttviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (Sp). | Foto: Rodrigo Freitas / NTB
Uttviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (Sp). | Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Privat kapital mobilisert av Norfund gjennom det nye Klimainvesteringsfondet bidro sterkt til å øke Norges finansiering av klimaprosjekter i vekstmarkeder over målet som ble satt under Cop26 i Glasgow i 2021. 

Regjeringens mål var å øke klimafinansieringen til 14 milliarder kroner årlig innen utgangen av 2026, inkludert mobilisert privat kapital. Men allerede i 2022 ble altså målet passert. 

– Tradisjonell utviklingshjelp er ikke tilstrekkelig. Vi må skape nye mekanismer og få alle med, inkludert privat sektor. Vi må tenke utenfor boksen, sa utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim i et intervju med Bloomberg.

Ifølge en pressemelding skal Norfund ha bidratt til å mobilisere 6,3 milliarder kroner i privat kapital i 2022, opp fra 700 millioner året før. Totalt skal offentlige klimainvesteringer ha vært på 9,2 milliarder i 2022. 

Mye av investeringene er gått til energiinfrastrukturprosjekter i Sør-Afrika og India, sier Norfund. 

– Vi ser at mobiliseringseffekten av den finansieringen er betydelig. Dette er forpliktelser som er gjort for prosjekter som vil bli bygget de neste årene, eller som bygges mens vi snakker, og bare en liten del av det er offentlig statsfinansiering. Resten kommer fra private investorer og lokale eller internasjonale institusjoner som vi saminvesterer med, sa administrerende direktør Tellef Thorleifsson i Norfund under Nordic-African Summit i Oslo nylig.

Utenriksdepartementet og Norfund understreker at selv om investeringene toppet seg i 2022 er det naturlig at nivået ikke vil være konstant fremover og at man i år også kan oppleve et lavere investeringsnivå. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også