Kron-kundene trosser fryktmåned – holder seg til strategien

Kron-kundene nettokjøpte fond for 265 millioner i løpet av august, til tross for at september er kjent for å være en dårlig aksjemåned. 
DÅRLIG AKSJEMÅNED: – Det er lett å la seg lure av statistikk - det dårlige ryktet skyldes negativ gjennomsnittlig avkastning på grunn av noen veldig dårlige enkeltår, sier investeringsdirektør Joar Hagatun i Kron.
DÅRLIG AKSJEMÅNED: – Det er lett å la seg lure av statistikk - det dårlige ryktet skyldes negativ gjennomsnittlig avkastning på grunn av noen veldig dårlige enkeltår, sier investeringsdirektør Joar Hagatun i Kron.

Kron-kundene nettokjøpte fond for 265 millioner i løpet av august og aksjefond dominerer topplisten på tross av at september er kjent for å være en dårlig aksjemåned.

September skiller seg, ifølge data for den amerikanske S&P 500 indeksen siden 1928, ut som den dårligste aksjemåneden. Mens de fleste andre måneder ender i pluss, har september i gjennomsnitt gitt minus 1,2 %.

– Det er lett å la seg lure av statistikk - det dårlige ryktet skyldes negativ gjennomsnittlig avkastning på grunn av noen veldig dårlige enkeltår. I september 1931 under den store depresjonen falt markedet hele 31 % og Lehman Brothers gikk dessuten konkurs i september 2008. Det er dermed ikke gitt at avkastningen i september blir negativ, selv om det er lett å frykte. Kron-kundene ser ut til å skille seg litt fra andre fondsinvestorer ved å i større grad holde seg til strategien fremfor å forsøke å time markedet, sier Joar Hagatun, porteføljeforvalter i Kron, i en pressemelding. 

På topp 10 listen for august er det også to høyrentefond fra Alfred Berg og Holberg. Med en avkastning på henholdsvis 11,0 og 8,9 % hittil i år ligger de langt foran de fleste norske aksjefond som investerer på Oslo Børs. Mens avkastning for aksjefond beskattes som aksjegevinst med 37,8 % for privatpersoner, beskattes rentefond kun med 22,0 %.

– Alt søkelyset på skatteflyktningene som rømmer landet, delvis på grunn av økt aksjeskatt, har nok fått flere og flere til å kjenne på ”skatteallergien” og forsøke å innrette også privat sparing i mer skattegunstig retning, sier Hagatun, og legger til: 

– Selv om de fleste enkeltmåneder ender i pluss har mange høyrentefond en nedsiderisiko som ligger nærmere aksjefond enn likviditetsfond, det kommer først til syne i større nedturer. Det er derfor de over tid gir såpass god avkastning.

For Nordnets kunder var bildet litt annerledes i august, ettersom deres kunder nettosolgte aksjefond for 256 millioner kroner, mens de nettokjøpte rentefond for 617 millioner. 

– En del av våre aktive kunder begynner nok å få høydeskrekk, og vekter seg ned i aksjefond og opp i rentefond, kommenterer spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet til FinansWatch. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også