Kapitalforvaltere tror Sverige inn i Nato vil gjøre regionen mer attraktiv for investorer

Økt integrasjon og redusert geopolitisk risiko er noen av fordelene ved at hele Norden er med i Nato, mener lederne i Storebrand og DNB.
Håkon Hansen, leder for DNB Wealth Management og Jan Erik Saugestad, adm. dir i Storebrand Asset Management. | Foto: DNB / Storebrand / PR
Håkon Hansen, leder for DNB Wealth Management og Jan Erik Saugestad, adm. dir i Storebrand Asset Management. | Foto: DNB / Storebrand / PR

Selv om de direkte investeringseffektene av Sveriges og Finlands Nato-medlemskap kan være begrensede, vil det være noen positive fordeler, tror to ledende norske kapitalforvaltere.

Ifølge Håkon Hansen, leder av DNB Wealth Management, blir de nordiske landene og markedene «mer og mer integrert» som en konsekvens av at Sverige går inn i Nato - spesielt i en stadig mer «fragmentert og desintegrert» verden.

Den økte integrasjonen vil gjøre Norden mer attraktiv for investorer utenfor regionen, forutser Hansen i et intervju med AMWatch.

– En hypotese fra meg er at, ja, jeg tror dette vil styrke Norden ytterligere som en interessant investeringsregion, sier han.

Sverige, hvis Nato-medlemskap avventer ratifiseringene fra Ungarn og Tyrkia, forventes å bli med i den vestlige forsvarsalliansen senere i år. Finland ble medlem av alliansen i april.

Når det gjelder aksjemarkedene eller eiendomsmarkedene, vil det ikke være noen stor forskjell, antar Hansen.

– Det er fordi jeg ikke tror det har vært noen premie i Sverige for å være utenfor Nato.

Litt reduserte risikopremier

Storebrand Asset Managements administrerende direktør Jan Erik Saugestad peker på Natos avgjørende rolle i å sikre stabilitet som blir «enda viktigere ettersom den geopolitiske risikoen generelt øker».

Denne risikoen og tilhørende risikopremie vil påvirke alle aktivaklasser, sier han til AMWatch i et separat intervju, men han betrakter finske og svenske Nato-medlemskap som «et positivt element» som vil føre til «litt reduserte risikopremier i et miljø der geopolitisk risiko er fremtredende».

– Jeg tror ikke det vil ha noen, i hvert fall ikke slik vi ser det, direkte effekt på våre investeringer i svenske eiendeler. Men det er mer den generelle geopolitiske risikoen som er litt redusert ved å nå tillate både Finland og Sverige å bli med i Nato, konkluderer Saugestad.

Artikkelen er skrevet av vårt søskenmedie AMWatch og oversatt av Magnus Eidem.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også