Investorer presser banker med «Net zero standard for banks»

Et investornettverk, med Storebrand som aktiv partner, vil få fart i det grønne skiftet ved å stille felles krav til banker de er investert i.
Adm. dir. Jan Erik Saugestad i Storebrand Asset Management er aktiv partner i IIGCC-nettverket. | Foto: Storebrand
Adm. dir. Jan Erik Saugestad i Storebrand Asset Management er aktiv partner i IIGCC-nettverket. | Foto: Storebrand

At banker spiller en avgjørende rolle i det grønne skiftet er «opplest og vedtatt». Og selv om de fleste norske banker har et bevisst forhold til dette, er det langt fra alle banker som er like ivrige på å delta. 

Derfor har et investornettverk med 400 medlemmer, The Institutional Investors Group on Climate Change (IIGCC), nylig lansert tiltaket Net Zero Standard for Banks (PDF)

– Vi er bredt eksponert mot bank og finansn. Det er ingen alternativer for oss, vi kan ikke unngå investeringer i sektoren. Det ville være en feil, så vi stiller krav, sier administrerende direktør Jan Erik Saugestad i Storebrand Asset Management til danske Børsen

Standarden som er lansert skal være en hjelp til banker om å forstå hvilke konkrete tiltak investorene venter at de setter inn. Inkludert i standarden er klimamål, klimaplaner, forventninger om gjennomføring av planenene og åpnenhet om aktiviteter og resultater av arbeidet. Opplysningene som gis skal gjøre det enklere for investorer å vurdere sin risiko. 

– Banker er stort sett tilstede i alle virksomheter gjennom långivning, kreditt eller som investorer, derfor gir det mening å ta fatt i bankene, sier Jon Johnsen, administrerende direktør i pensjonskassen PKA og nestleder i IIGCC til avisen. 

Rammeverket er ment å være en veileder for de største bankene, som har størst påvirkningskraft for næringslivet og skal gi investorene en felles måte å vurdere internasjonale banker på. 

– Det er viktig å forstå bankenes risikohåndtering. Bankene har alltid stilt krav til kredittprosessene, nå tilføyer vi klimarisiko. Hvordan styrer bankene klimarisiko i sine porteføljer, i utlånsaktiviteter og kredittfasilitering? De vil få en annen type spørsmål til risikohåndteringen fremover enn de fikk for fem og ti år siden, sier Saugestad.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også