Full stopp i børsnoteringer – Eika-direktør vil ha ned prisene

Investeringsdirektør Gaute Eie i Eika mener bransjen har fått urealistiske forventninger til gevinst ved børsnoteringer. 
Investeringsdirektør Gaute Eie i Eika. | Foto: Eika
Investeringsdirektør Gaute Eie i Eika. | Foto: Eika

Hittil i år har ett selskap blitt notert på Oslo Børs (Seacrest) og to selskaper på Euronext Growth (Refuels og Stainless Tankers). Til sammenligning ble det i 2020 og 2021 notert 56 og 66 nye selskaper på børsen, men mange av disse var ikke lukrative for investorene som deltok i noteringen.

Investeringsdirektør Gaute Eie i Eika tror de mange ikke-lønnsomme noteringene er årsaken til oppbremsningen. 

– Hvis du går gjennom når noen sist tjente penger på plasseringer – når var det? Markedet ble ødelagt av hey-dagene, da det ble plassert så mye og grådigheten tok overhånd, sier Eie til Finansavisen.

Han sier utviklingen er helt naturlig etter de siste årenes noteringsrush. 

– Selgerne har hatt makten de siste ti årene. Det henger igjen. Folk tror de kan ta selskaper på børsen til altfor høy pris. Helt ærlig, hvilke dealer har det vært mulig å tjene penger på de siste to årene? Jeg kommer ikke på noen med unntak av Gram og Höegh, som har vært suksesser rett fra startgropen. Ellers har det vært lite, sier Eie.

Investeringsdirektøren er klar på at prisene på de såkalte IPO-ene (Initial Public Offering), tilbudet som blir gitt til aksjonærer ved notering, er altfor høye. Disse må ned dersom man igjen skal kunne oppleve et normalnivå av noteringer det er mulig å tjene penger på. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også