Årets finansmarkedsmelding: Rom for forbedringer

Regjeringen gjør opp status for det norske finansmarkedet.
Foto: Lise Åserud / NTB
Foto: Lise Åserud / NTB

Det har blitt lettere å byte bank, men det er fortsatt rom for forbedringer. Det skriver Regjeringen i Finansmarkedsmeldingen som ble lagt frem i dag. 

Med høy gjeld og høye boligpriser, signaliserer Regjeringen at de følger nøye med på markedsutviklingen. 

– Sårbarhetene i det norske finanssystemet og den nylige bankuroen internasjonalt understreker viktigheten av godt kapitaliserte og likvide banker. Norske banker skal fortsatt være trygge og solide, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum i en pressemelding.

I årets melding omtales blant annet konkurransen i finanssektoren, hvor en viktig forutsetning er at kundene enkelt kan bytte mellom ulike tjenestetilbydere. Det har blitt enklere å bytte bank, men det er rom for forbedringer.

Digital risiko

Økt digitalisering har ført til billigere og bedre tjenester i finansmarkedet, men ikke alle kan like lett benytte seg av digitale løsninger. Det er viktig at næringen er bevisst sitt ansvar for finansiell inkludering. Regjeringen jobber også med flere tiltak som skal bidra til inkludering og teknologisk kompetanse i befolkningen, herunder trygge og enkle betalinger for alle.

Med økt digitalisering kommer også økt digital sårbarhet. I rapporten står det at det ikke var noen sikkerhetshendelser i 2022 som påvirket den finansielle stabiliteten. 

– Regjeringen er opptatt av å legge til rette for digitalisering og utvikling, samtidig som en ivaretar forbrukerhensyn og hensyn til kriminalitetsforebygging. åpenhet og god konkurranse, sier finansministeren.

Klima og bærekraft

Både i Norge og internasjonalt vurderer myndigheter hvordan klimarisiko og annen bærekraftsrisiko kan påvirke finansmarkedene og finansiell stabilitet, og hvordan risikoen bør håndteres. Det er også økende oppmerksomhet om risikoen tap av natur og biologisk mangfold kan utgjøre for aktører i finansmarkedene.

Finansnæringen har en viktig rolle i omstillingen til en lavutslippsøkonomi gjennom å kanalisere kapital til bærekraftige prosjekter. Det nye klassifiseringssystemet for bærekraftig økonomisk aktivitet (taksonomien) er et sentralt tiltak på dette feltet, står det i pressemeldingen fra Regjeringen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også