18 investorer kritiske til Equinor – ber Støre komme på banen

En gruppe investorer, som inkluderer flere store kapitalforvaltere mener staten som største eier må påvirke energiselskapet til å investere mer i fornybar energi og lavkarbonløsninger.
KLP og flere andre norske kapitalforvaltere ber statsministeren påvirke Equinor i retning av økte investeringer i fornybar energi og lavkarbonløsninger. | Foto: Magnus Eidem
KLP og flere andre norske kapitalforvaltere ber statsministeren påvirke Equinor i retning av økte investeringer i fornybar energi og lavkarbonløsninger. | Foto: Magnus Eidem

18 finansinstitusjoner, deriblant Storebrand, KLP og Danske Bank har sendt et brev til Statsministerens kontor hvor de ber om et møte med statsminister Støre for å diskutere Equinors planer for å nå 1,5 gradersmålet, skriver E24

Investorene mener Equinor investerer for lite i fornybare løsninger og lavkarbonløsninger til å kunne nå statens eget mål om reduksjon av klimagassutslipp i henhold til Parisavtalen. 

Ifølge årsrapporten til Equinor gjorde selskapet 86 prosent av sine investeringer i fossil energi og bare 14 prosent i fornybare og lavkarbonløsninger. 

– Vi i KLP Kapitalforvaltning er først og fremst bekymret for at Equinors energiomstillingsplan mangler klare mål for hvordan selskapet skal redusere det som kalles scope 3-utslipp, som er utslipp som følge av at olje og gass forbrennes. Slike mål er avgjørende for å kunne vurdere om utslippene reduseres i tråd med målene i Parisavtalen, sier Arild Skedsmo, senioranalytiker for ansvarlige investeringer i KLP til E24.

Det rettes også et søkeløys mot leting etter olje og gass i nye områder, inkludert sårbare områder som Arktis og at selskapet er lite transparente i langsiktige prosjekter.

Investorgruppen venter at Equinor følger de samme målene som sin største eier, staten. 

Ingen alternativ

Equinor sier til E24 at de deler investorenes utålmodiget med situasjonen, men at de også har energisikkerheten å ta hensyn til. 

– Det å kutte olje og gass produksjon uten å ha alternativer på plass er ikke bærekraftig, sier talsperson Magnus Frantzen Eidsvold i Equinor til E24.

Selskapet sier de har kuttet utslippene fra egne felt med 31 prosent og vil kutte i tråd med 1,5 gradersmålet.

Statsministerens kontor har ikke kommentert saken, men næringsminster Vestre sier han er glad for at Equinor er tydelige på at de skal nå målet, men at det i hovedsak er Equinor ansvar hvordan de kommer dit. 

– Staten som eier følger opp forventningene i eierskapsmeldingen og hvordan Equinor følger opp og operasjonaliserer sin omstillingsplan med konkrete mål og tiltak. Det er selskapets ansvar å vurdere risiko og lønnsomheten i alle investeringer Equinor gjør, både innen olje og gass, samt innen fornybar og lavkarbonløsninger, sier Vestre.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også