Nordnet har lavere kvinneandel enn andre aktører: – Er svaret så enkelt at alle Nordnets talspersoner er menn?

Kvinneandelen i Nordnet vokser stadig, men er fortsatt under andelen hos andre aktører.
Spareøkonom i Nordnet, Bjørn Erik Sættem. | Foto: Nordnet
Spareøkonom i Nordnet, Bjørn Erik Sættem. | Foto: Nordnet

Andelen kvinner blant Nordnets kundemasse vokste fra 12-13 prosent i 2012 til 24 prosent ved inngangen til 2023, det skriver spareøkonom i Nordnet, Bjørn Erik Sættem, i et innlegg på deres hjemmesider. Men han mener at kvinneandelen er fortsatt alt for lav og viser til at Aksje Norge sin statistikk, som omfatter alle private aksjonærer på Oslo Børs, er kvinneandelen 30 prosent. Verdipapirfondenes forening viser at kvinneandelen blant norske fondssparere er hele 45 prosent.

– Er svaret så enkelt at alle Nordnets talspersoner er menn? I så fall bør kanskje Roger Berntsen, Mads Johannesen eller jeg byttes ut med ei aksjeinteressert kvinne? Andre tips mottas med takk i kommentarfeltet, skriver Sættem i innlegget.

Litt mindre risikovillig

Han påpeker at kvinner er noe mindre risikovillige og satser noe mer på stabile aksjer. Både menn og kvinner investerer i indeksfond. De tre aksjene med høyest markedsverdi blant kvinnelige Nordnet-kunder i Norge er Equinor, Tesla og Storebrand. Blant menn troner Tesla på topp, foran Aker BP og Equinor.

– Av denne listen kan man lese at kvinner har en noe større forkjærlighet for de største og stabile selskapene på børsen som Storebrand, Telenor og DNB Bank. Menn har et større innslag av sykliske og volatile aksjer, som REC Silicon, MPC Container Ships og Frontline, kommenterer Sættem

Ikke store forskjeller

Men han poengterer at forskjellene ikke er store og at topp ti listen til kvinner inneholder åtte av selskapene på topp ti listen til menn.

– Jeg har lest flere undersøkelser som konkluderer med at kvinner generelt oppnår noe høyere langsiktig avkastning enn menn i aksjemarkedet. Også undersøkelser fra Nordnet viser dette. Årsaken er blant annet at kvinner unngår de mest risikable aksjene, at de handler sjeldnere og at de ikke forsøker å time markedet, påpeker Sættem.

Fondsporteføljene til kvinner og menn i Nordnet Norge er også like. Begge kjønn har overvekt av indeksfond fremfor aktive: syv av de ti meste eide fondene er indeksfond blant begge kjønn. En liten forskjell er at kvinner er enda gladere i bærekraftige fond og fornybar-fond enn menn.

Litt overraskende synes jeg det er at kvinner har et norsk indeksfond som nummer én, og ikke et globalt indeksfond, som menn har. I 2022 og siste tre årene har Oslo Børs slått verdensindeksen, men ikke siste fem og siste ti årene, skriver Sættem.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også