Målet til Axactor er kostnadsbesparelser på 5,2 millioner euro årlig

Inkassoselskapet Axactor må fortsatt spare ytterligere 1,2 millioner euro innen utgangen av året for å nå målet i kostnadsreduksjonsprogrammet som ble igangsatt første kvartal i år.
Konsernsjef Johnny Tsolis i Axactor er fornøyd med årets andre kvartal. | Foto: Axactor
Konsernsjef Johnny Tsolis i Axactor er fornøyd med årets andre kvartal. | Foto: Axactor

Axactor har et mål om årlige kostnadsbesparelser på 5,2 millioner euro. Det forventer selskapet å nå når alle kostnadsreduserende tiltak er iverksatt innen årets utgang. Basert på tiltakene som er iverksatt første halvår i år forventer inkassoselskapet at den årlige besparelsen blir på 3,9 millioner euro.

– Gjennom kontinuerlig fokus på kostnadseffektivitet, bedre skattesatser og lavere finansieringskostnader forventer Axactor at egenkapitalavkastningen vil øke ytterligere over tid, uttaler konsernsjef Johnny Tsolis i Axactor i en pressemelding.

Ifølge Tsolis vil kostnader reduseres gjennom «gunstige endringer i forretningssammensetningen», ved å vokse i det «mindre kapitalkrevende» tredjepartsinkasso-segmentet og redusere «Real estate owned»-porteføljen.

– Vi viser god fremdrift på kostnadsreduserende tiltak og i andre kvartal oppnådde vi større besparelser enn anslått. Programmet er et av flere elementer for å ytterligere forbedre lønnsomheten vår. Vi forventer at kostnadsreduksjonsprogrammet får full resultateffekt i fjerde kvartal i år, uttaler Tsolis i meldingen.

– De høyeste noensinne

Ifølge Axactor konsentrerer de seg om kjøp av misligholdte lån og tredjepartsinkasso. «Real estate owned» skal reduseres over tid og defineres ikke som kjernevirksomhet.

– Bruttoinntektene i misligholdte lån- segmentet var i andre kvartal de høyeste noensinne, til tross for marginalt lavere bokførte verdier. Bruttoinntektene økte med 27 prosent til 69,0 millioner euro, mot 54,5 millioner euro for samme periode i fjor, skriver selskapet i pressemeldingen.

De totale driftsinntektene i misligholdte lån-segmentet var på 39,8 millioner euro. En økning på 221 prosent sammenlignet med andre kvartal i fjor da de totale driftsinntektene i dette segmentet var på 12,4 millioner euro.

– Veksten skyldes delvis høyere aktivitetsnivå som konsekvens av gradvis gjenåpning av samfunnet, men også som resultat av kontinuerlige investeringer i misligholdte låneporteføljer i løpet av de seneste 12 månedene, skriver Axactor i meldingen.

Selskapet legger til at investeringene i misligholdte lån på 12,3 millioner euro i andre kvartal er «historisk lavt» og skyldes at de prioriterer «de beste avtalene».

– Pålagte restriksjoner påvirker driften

De totale driftsinntektene i tredjepartsinkasso-segmentet økte fra 9,7 millioner euro i andre kvartal i fjor til 12,9 millioner euro i andre kvartal i år. Det vil si en økning på 34 prosent.

– Effektene av offentlige pålagte restriksjoner i hele Europa påvirker fortsatt driften, selv om virkningene gradvis avtar. Flere nye tredjepartsinkassoavtaler ble inngått i kvartalet, inkludert en viktig avtale for Axactor i Sverige. Avtalen etablerer Axactor som en betydelig aktør i det svenske tredjepartsinkassomarkedet, hvor selskapet tidligere har hatt en svært lav markedsandel, skriver Axactor i meldingen.

Selskapet hadde totale driftsinntekter på 65,9 millioner euro i andre kvartal. Det tilsvarer en økning på 130 prosent fra samme periode i fjor. Resultat før skatt endte på 4,4 millioner euro, mot et underskudd på 44,4 millioner euro for tilsvarende periode i fjor. Axactors årlige egenkapitalavkastning, eksklusiv minoritetsinteresser, var 6,9 prosent i andre kvartal i år, mot minus 36,1 prosent for samme periode i fjor.

– Bedre innfordringsarbeid og forbedret kostnadsposisjon innen kjernesegmentene våre har vært de viktigste årsakene til fremgangen i kvartalet. Selv om andre kvartal i fjor kanskje ikke er den mest representative målestokken på grunn av den ekstraordinære situasjonen forårsaket av Covid-19, har vi bedret resultatene markant sammenlignet med forrige kvartal, uttaler konsernsjefen i pressemeldingen.

– Alt i alt tar andre kvartal oss et skritt nærmere hovedmålet vårt om å levere en attraktiv egenkapitalavkastning for aksjonærene våre, legger han til.

Axactor styrker bunnlinjen – skal spare 50 millioner 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også