Kommunalbanken: – Sterk konkurranse om kommunale lån

Men banken melder om «god vekst» i utlån i andre kvartal, hvor bankens utlånsportefølje vokste med 4,7 milliarder kroner.
Administrerende direktør Jannicke Trumpy Granquist i Kommunalbanken sier seg fornøyd med andre kvartal. | Foto: Kommunalbanken
Administrerende direktør Jannicke Trumpy Granquist i Kommunalbanken sier seg fornøyd med andre kvartal. | Foto: Kommunalbanken

– Veksten i utlånsporteføljen i andre kvartal har vært i avdragsfrie lån i konkurranse med kapitalmarkedet, skriver banken i en pressemelding i forbindelse med offentliggjøringen av kvartalsresultatet.

Utlånsportefølje utgjorde 318,2 milliarder kroner ved utgangen av andre kvartal. Ifølge banken betyr det at utlånsporteføljen etter utløpet av andre kvartal er tilbake på samme nivå som ved årsskiftet.

– Det har fortsatt vært sterk konkurranse om kommunale lån, men Kommunalbankens konkurranseposisjon har vært noe bedre sammenlignet med første kvartal i år, uttaler administrerende direktør Jannicke Trumpy Granquist i meldingen. 

– Spesielt gledelig er det at det fortsatt er god etterspørsel etter bankens grønne låneprodukt som finansierer prosjekter med en tydelig klimaambisjon. I dette markedet har banken en ledende posisjon, legger hun til.

Banken trekker frem at grønne lån vokste med 889 millioner kroner i andre kvartal, hvilket tilsvarer en vekst på 3,1 prosent.

Kommunalbanken henviser til en undersøkelse gjort blant kundene som tyder på at det vil bli økende etterspørsel etter nye lån i tredje og fjerde kvartal.

– Dette gjelder spesielt etterspørselen etter lange lån med avdrag, skriver banken i meldingen.

– Ekstraordinær rentekostnad på 59 millioner

Banken oppgir at kjerneresultatet i årets andre kvartal utgjorde 195 millioner kroner, mot 237 millioner kroner for samme tid i fjor.

Men banken har fått en ekstraordinær rentekostnad på skatteforpliktelsen på 59 millioner kroner. Dette skyldes et vedtak fra Skatteetaten på endret periodisering av enkelte typer finansielle instrumenter for årene 2015 til 2018.

– Korrigert for rentekostnaden på skatteforpliktelsen, er kjerneresultatet styrket med 16,4 millioner kroner fra andre kvartal i fjor til andre kvartal i år, skriver banken i meldingen.

– Den underliggende driften er god

Kommunalbankens netto renteinntekter ble på 364 millioner kroner i andre kvartal i år, mot 412 millioner kroner for samme periode i fjor.

Resultat etter skatt ble 119 millioner kroner i andre kvartal og 516 millioner kroner i første halvår.

– Vi er godt fornøyd med resultatet for andre kvartal, og den underliggende driften er god. Netto renteinntekter fra utlånsvirksomhet og likviditetsforvaltning har økt sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

– Først ute

Ifølge Kommunalbanken har de som første norske finansinstitusjon utstedt en obligasjon i amerikanske dollar med Secured Overnigt Financing Rate som referanserente i løpet av andre kvartal i år.

– Lånet ble godt mottatt i markedet og betydelig overtegnet, skriver banken i meldingen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også