Forsikringsselskapene har utbetalt 35 millarder i bygnings- og innboskader

De siste ti årene har norske forsikringsselskapene utbetalt 35 milliarder kroner for skader på bygninger og innbo, ifølge Finans Norge. Fjoråret alene kostet selskapene 7,4 milliarder kroner.
MÅ FOREBYGGES MER: Direktør for forsikring og pensjon i Finans Norge, Stefi Kierulf Prytz, mener forebyggingshastigheten må skrues opp. | Foto: Finans Norge/CF-Wesenberg
MÅ FOREBYGGES MER: Direktør for forsikring og pensjon i Finans Norge, Stefi Kierulf Prytz, mener forebyggingshastigheten må skrues opp. | Foto: Finans Norge/CF-Wesenberg

Mandag slapp Finans Norge sin klimarapport. Der fremkommer det at forsikringsselskapene har hatt rekordhøye utbetalingssummer de siste ti årene. Forsikringsselskapene har tilsammen utbetalt 35 milliarder kroner for skader på bygninger og innbo, og fjoråret ble verst.

Totalt endte fjorårets utbetalinger på 7,4 milliarder kroner, der styrtregn, oversvømmelse, flom og skred får mye av skylden. Ekstremværet «Hans» stod alene for 2,2 milliarder kroner for skader på bygning og innbo.

– I 2023 var summen for alle vær- og naturskader på bygninger og innbo 7,4 milliarder kroner. Til sammenligning, var summen 2,8 milliarder året før. Vi har ikke sett så høye utbetalinger siden Norsk Naturskadepool startet datainnsamlingen i 1980. I tillegg kommer andre kostnader for samfunnet, som skader på biler, veier, infrastruktur og mer, sier direktør for forsikring og pensjon Stefi Kierulf Prytz i Finans Norge.

Hun mener det må forebygges mer for å forhindre store skader og utbetalinger.

– Med den utviklingen vi ser av vær- og naturskader, er det nødvendig å skru opp forebyggingshastigheten betraktelig. Det er mulig å spare over seksgangeren på gode forebyggingstiltak. Det vil være dårlig samfunnsøkonomi å fortsette i dagens spor, sier Prytz.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også