Flere svindlet forsikringsselskap i fjor

I fjor avdekket norske forsikringsselskaper svindel for rekordhøye 491 millioner kroner. – Stjeler i praksis fra fellesskapet, sier Finans Norge.
MØRKE TALL: Det ble registrert en kraftig økning i forsikringssvindelsaker i fjor. Illustrasjonsfoto: | Foto: Torstein Bøe / NTB
MØRKE TALL: Det ble registrert en kraftig økning i forsikringssvindelsaker i fjor. Illustrasjonsfoto: | Foto: Torstein Bøe / NTB
Fredrik Moen Gabrielsen, NTB

– Det er ikke uventet at svindeltallene stiger i tider der mange har det tøffere økonomisk. Forsikringsselskapene jobber også godt for å avdekke forsikringssvindel, så effektivt arbeid på området kan også ha betydning. Samtidig er mørketallene store, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge Forsikringsdrift.

P4 Nyhetene omtalte saken først.

Det er mest utbredt svindel når det gjelder skadeforsikring, hvor innbo, bil og reiseforsikring topper lista. Folk svindlet i snitt for 132.000 kroner når det gjaldt skadeforsikringsområdet.

De største svindelbeløpene gjelder imidlertid syke- og uføreforsikringer – snittbeløpet var på hele 1,7 millioner kroner.

– Konsekvensene av forsikringssvindel er alvorlige. De som svindler på forsikringen, stjeler i praksis fra fellesskapet, og forsikring er bygget på tillit. Svindlerne risikerer politianmeldelse og også fengsel i de alvorligste sakene, sier Neverdal.

Folk i 30-årene er overrepresentert i svindel-tallene. Og det er flere menn enn kvinner som svindler.

Mens noen overdriver skadekravet, er det mange som dikter opp historier om tyverier som aldri har skjedd, ifølge Finans Norge.

– Det er også stadig mer dokumentforfalskning ved for eksempel å bruke falske kvitteringer eller bilder av varer funnet på nettet, skriver de.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også