Trygs nye toppsjef leverer sin første årsrapport: – Det er veldig betryggende å sitte igjen med et akseptabelt resultat

2023 slo alle rekorder når det gjelder dårlig vær. Likevel leverer Tryg-konsernets sjef, Johan Kirstein Brammer, et resultat han er fornøyd med.
FORNØYD: Konsernsjef i Tryg, Johan Kirstein Brammer, er godt fornøyd med resultatet for 2023. | Foto: Pr
FORNØYD: Konsernsjef i Tryg, Johan Kirstein Brammer, er godt fornøyd med resultatet for 2023. | Foto: Pr
av DORTHE BACH

Torsdag presenterte Trygs danske konsernsjef, Tryg Johan Kirstein Brammer, konsernets overordnede regnskap for i fjor. 

Det er hans første årsrapport som sjef for hele virksomheten, og det på et år der antallet værrelaterte skader slo alle rekorder. 

– Det er en spennende opplevelse - og en dag med mye nytt. Og det er faktisk ganske betryggende å sitte med et akseptabelt resultat. Men det som virkelig betyr noe, er hvor stolt jeg er over at vi har klart å levere på kundetilfredshet, sier Brammer.

Johan Kirstein Brammer overtok som konsernsjef i Tryg 1. juni 2023 etter Morten Hübbe, som hadde hatt stillingen siden 2011. 

2023 har vært et år med mange værmessige utfordringer. Tørke, stormflo, kjempehagl, vind og storm i Norge og Danmark, er bare noe av det som har skapt mye arbeid og ført til at Tryg har utbetalt over en halv milliard danske kroner mer i erstatninger på grunn av været. I et normalår forventer selskapet å utbetale 800 millioner danske kroner. 

– Jeg tror aldri vi har hatt så mange værrelaterte skader før. Vi har nok hatt tre ganger så mange som året før, så det er flott at vi når et akseptabelt resultat, sier Brammer. 

Diversifisert virksomhet

Tryg leverte et resultat etter skatt på 1,13 milliarder danske kroner for fjerde kvartal i 2023. For hele fjoråret oppnådde Tryg et resultat etter skatt på 3,85 milliarder danske kroner. Trygs combined ratio for året 82,8.

Combined ratio uttrykker forholdet mellom inntekter på den ene siden, og kostnader til erstatninger og administrasjon på den andre. Forholdstallet sier dermed noe om hvor lønnsomt et forsikringsselskap er. 

– En av grunnene til at jeg kan levere et akseptabelt resultat, er den strukturen Tryg har fått etter oppkjøpet av RSA. I dag har vi en svært diversifisert virksomhet som gir oss en geografisk spredning. Mens været har rammet oss hardt i Norge og Danmark, har det ikke vært like ille i Sverige, der vi hadde en combined ratio på 78,2, sier Brammer. 

– Det er noe med svinger og karuseller. Når det stormer i Danmark, er det roligere i Sverige”, sier konsernsjefen. 

Tryg kjøpte RSA sammen med det kanadiske selskapet Intact i 2021, og innlemmet svenske Trygg-Hansa og norske Codan i virksomheten. I 2023 forventet Tryg å høste synergier på 650 millioner danske kroner som følge av oppkjøpet. Disse forventningene er overgått med 61 millioner danske kroner, og for 2023 har Tryg realisert synergier på 711 millioner danske kroner. For 2024 er målet å oppnå synergier på 900 millioner danske kroner som følge av RSA-oppkjøpet.

Stigende priser

En annen årsak til Trygs resultat er prisjusteringer. Det er særlig privat- og næringslivsvirksomheten som har opplevd prisendringer.

– Det er ingen tvil om at det har vært inflasjon i alle bransjer i 2023, og vi har justert prisene deretter. Først var det en økning i råvareprisene, og deretter fulgte lønnsøkninger. Prisstigninger som følge av inflasjon er generelt akseptert av kundene, sier Brammer.

Han forteller at selskapet har vært i kontakt med en rekke kunder i forbindelse med alle skadesakene som 2023 har ført med seg. 

– Vi har hjulpet veldig mange mennesker i år. Hvis man tar på seg en slik oppgave, forstår kundene prisene, sier konsernsjefen.

Nylig offentliggjorde Danmarks Statistik tall for utviklingen i konsum- og nettoprisindeksen fra desember 2022 til desember 2023. 

Samlet sett ligger inflasjonen på 0,7 prosent i perioden. Men prisstigningen i forsikringssektoren ligger godt over dette nivået. På tvers av alle forsikringsprodukter har prisene økt med 6,2 prosent. Når det gjelder innboforsikring, har prisøkningen vært på nesten 10 prosent, viser tall fra Danmarks Statistik.

Utviklingen i forsikringsprisene i perioden desember 2021 til desember 2022 økte til gjengjeld bare med 2,8 prosent, mot en inflasjon på 8,7 prosent.

Konsernsjefen har også lagt merke til denne utviklingen. 

– Vi ser at inflasjonen er på vei nedover. Det kan bety at prisreguleringen blir mindre, sier han.

I Danmark er Tryg det markedsledende forsikringsselskapet med en markedsandel på 22,5 prosent. I Sverige har de 16,8 prosent, mens her i Norge ligger markedsandelen deres på 13,4 prosent.

Saken ble opprinnelig publisert på vår søsteravis i Danmark.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også