Tre av fem tviler på at huset er godt nok rustet for ekstremvær

De fleste frykter klimaendringene. 
Foto: Frende Forsikring / PR
Foto: Frende Forsikring / PR

Tallene fra en undersøkelsen er utført av Norstat for Frende, viser at mange ikke aner om de er rustet mot ekstremvær. 

- Tre av fem sier i en helt fersk landsdekkende undersøkelse at de er usikre på om huset, leiligheten eller eiendommen deres er godt rustet mot mer ekstremvær, sier produktsjef i Frende Forsikring, Øystein Øren i en pressemelding. .

Med nok en høststorm på vei, er brannvesenet en god hjelper for mange som får problemer. 

Avdelingsleder Øystein Mathisen i Sandefjord brannvesen, forteller at brannvesenet ofte ser skader på eiendommer på grunn av overvann. Når været slår seg vrangt, må ofte brannvesenet rykke inn for å hjelpe med å åpne kumlokk og sluk, eller pumpe ut vann. 

- Vi ser at mange huseiere vet litt for lite om hvordan eiendommen deres ligger i terrenget. Når det blir mer ekstremvær og nedbør fremover blir det viktig kunnskap for folk, sier Øystein Mathisen i Sandefjord brannvesen. Han er avdelingsleder på forebyggende avdeling. 

I undersøkelsen, hvor det var tusen deltagende, spurte de hvilke klimaendringene vi frykter mest og hvilke naturkonsekvenser de er mest bekymret for nå. 

- Her svarer 53 prosent at de frykter flom. Og fire av fem har bekymringer for noe på grunn av klimaendringene, sier Øystein Øren. 

36 prosent sier de bekymrer seg for stormer, 34 prosent for styrtregn og 26 prosent nevner spesielt overvann. 

- Det er viktig å vite at det er mye du kan gjøre for å begrense hvor utsatt du er for skade. Men det må gjøres før stormen hamrer på døren, sier Øren i Frende. 

- Vi har opplevd at en kar visste om at et kommunalt sluk som skulle ta imot vann var fullt av løv uten å løfte en finger for å ta det bort før stormen kom. Grunnen var at det var kommunens sluk, sier avdelingslederen i Sandefjord brannvesen. 

- Det holder ikke, vi må alle ta litt ansvar for å hjelpe hverandre og hindre skader. Jo flere skader som skjer, jo dyrere blir regningen. Og til slutt går det utover oss alle med høyere priser på forsikringen hvis skadene blir stadig flere og dyrere, sier Øystein Øren i Frende. 


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også