Regjeringen reduserer egenandelen for den statlige naturskadeordningen

Så et stort behov etter stormen Hans. 
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Landbruks- og matdepartementet har fastsatt endringer i forskrift om dokumentasjon, saksbehandling og erstatning etter naturskader (naturskade-erstatningsforskriften). Endringen innebærer at egenandelen settes til 15 prosent av fastsatt erstatning. Det vil si at egenandelen for erstatning opp til 100 000 kroner går ned fra 30 prosent til 15 prosent. I tillegg innføres det et tak for egenandel på 1 millioner kroner per sak, noe som vil komme skadelidte til gode i omfattende skadetilfeller, skriver regjeringen i en pressemelding

– Det er viktig at vi nå både reduserer egenandelen for alle naturskader og samtidig setter et tak på egenandelen. Det vil lette byrden for de som er rammet av for eksempel flom som har gitt naturskade. Egenandelen etter naturskadeordningen har til nå vært høy sammenliknet med forsikring og andre erstatnings- og tilskuddsordninger, sier statsråd Geir Pollestad.

Endringen gjøres gjeldende for skader som er meldt inn til Landbruksdirektoratet fra og med 1. august 2023.

– Vi har under og i etterkant av flommen Hans gjort en rekke tiltak for å redusere belastningen for de som er rammet. Noen av endringene er midlertidige andre er permanente. Vi har hatt tett kontakt med både kommuner, landbruks- og skogsorganisasjonene underveis og fått gode innspill til forbedringer. Vi er nå i mål med endringer i ordningene og har nå fokus på raskest mulig utbetaling både etter naturskadeordningen og ordningen med tilskudd ved produksjonssvikt, sier Pollestad.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også