Söderberg skuffet av Høyesterett

Høyesterett har valgt å ikke behandle en ankesak om hvorvidt reise mellom hjemmekontor og arbeidssted er dekket av yrkesskadeforsikring eller ikke. Lovverket må moderniseres, mener de.
YRKESSKADE: Illustrasjonsbilde. Skader som oppstår mellom hjemmekontor og arbeidssted dekkes ikke av yrkesskadeforsikring med mindre det er nødvendig med hjemmekontor den aktuelle dagen. | Foto: Berit Roald / NTB
YRKESSKADE: Illustrasjonsbilde. Skader som oppstår mellom hjemmekontor og arbeidssted dekkes ikke av yrkesskadeforsikring med mindre det er nødvendig med hjemmekontor den aktuelle dagen. | Foto: Berit Roald / NTB

En lagmannsrettsdom som slår fast at ansatte ikke er dekket av yrkesskadeforsikring når de reiser mellom hjemmekontor og kontor har blitt anket til Høyesterett. Men Høyesterett har valgt å ikke behandle saken. 

Det skuffer forsikringsmegleren Söderberg og Partners.

– Det er synd at Høyesterett ikke tar inn saken og setter endelig presedens. Generelt mener vi at lovverket er basert på en annen tidsalder og at domstolene ikke har prøvd å modernisere oppfatningen av ordlyden. På 70-80 tallet var knapt nok hjemmekontor oppfunnet. Spesielt nå etter pandemien har organisert bruk av hjemmekontor blitt en dynamisk effektiv tilpasning til en mer moderne arbeidshverdag, sier Trym Varre, senior forsikringsmegler i Söderberg & Partners i en pressemelding.

Inntil videre må virksomheter som ønsker at de ansatte skal ha dekning for reiser mellom hjemmekontor og arbeidssted sørge for dette som en ekstra komponent i forsikringen. 

– Vi mener at det helt klart er behov for en modernisering og tidstilpasning av regelverket. Inntil dette eventuelt skjer er det viktig å dekke fritidsulykke eller kollektiv ulykke samt innlemme reise til og fra arbeidsstedet i yrkesskadeforsikringen, sier Varre.

«Ikke nødvendig»

I den aktuelle dommen var det en kvinne som skulle reise fra hjemmekontor til et jobbmøte. Hun skled på isen og måtte opereres, noe som førte til kostnader for kvinnen. I lagmannsrettens dom ble det slått fast at kvinnens bruk av hjemmekontor den dagen ikke var nødvendig, blant annet fordi møtet hun skulle i ikke lå nærmere hjemmet enn arbeidsstedet. 

Dagens lovgivning krevet at en skade skal hende i arbeid, på arbeidsstedet og i arbeidstiden for at yrkesskadeforsikring skal dekke skaden. 

Dommen i lagmannsretten blir dermed stående som rettskraftig og presedens i lignende saker fremover.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også