Undersøkelse: Flere bekymret for matvareprisene enn renten

Men stadig flere bekymrer seg mer for begge. 
Ifølge en undersøkelse gjort av Frende er matvareprisene det flest bekymrer seg for når det kommer til privatøkonomien i høst. | Foto: Jens Dresling
Ifølge en undersøkelse gjort av Frende er matvareprisene det flest bekymrer seg for når det kommer til privatøkonomien i høst. | Foto: Jens Dresling

I en undersøkelse gjort av Norstat på vegne av Frende har 1007 nordmenn blitt spurt om hva de bekymrer seg for når det kommer til privatøkonomien i høst.

Undersøkelsen viser at mat- og råvarepriser er det som bekymrer flest. 28 prosent sier at de er bekymret, som er en økning på fem prosentpoeng fra 2022. 

Rentehevinger er det nest flest bekymrer seg for. 20 prosent av deltakerne i undersøkelsen sier at de er bekymret for at renten på boliglånet økes. I fjor var 16 prosent bekymret for det samme. 

At rentehevinger ikke er den største bekymringen overrasker Frende. 

– Hvor mange som er urolige for utviklingen i matprisene og renta øker fra i fjor, men jeg er overrasket over at renta ikke er på førsteplass i år, sier Ole-Jørgen Kjenes i Frende Forsikring, i en pressemelding. 

– Kanskje det handler om at folk merker matprisene i butikken hver eneste dag, mens det tar litt tid før renteøkningene treffer, sier han. 

Statistisk sentralbyrå meldte i sommer om en økning i matprisene på 8,9 prosent fra juli 2022 til juli 2023. Og etter Norges Bank sin 13. renteheving i september er mange boliglån nå i ferd med å nærme seg seks prosent.

Kjenes legger til at det for tiden er mange som ber om råd for å få økonomien til å gå opp. 

– Det er tydelig at mange jobber for å få pengene sine til å strekke til nå. Prisene stiger, og mange med gjeld merker det godt nå. Økte kostnader gjør at flere sliter med å få kabalen til å gå opp og vi snakker med stadig flere fortvilte kunder som lurer på hvordan de skal håndtere dette. 

– Vi ser også at en stresset privatøkonomi gjør at en del kontakter oss for å få råd om hvordan de kan sikre inntekten sin, noe som er veldig lurt. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også