JBF frifunnet i tvistesak

Tilkjennes 193.798 kroner i saksomkostninger. 

Etter en brann i 2020 ble eier av en bolig på gjort oppmerksom på muggsopp. Dette fikk forsikringstaker avslag på da JBF mente at det ikke var dekning for muggsopp. 

Det kom frem under forhandlingene at året før, altså i 2019, så hadde forsikringstaker hatt en vannskade i boligen, som da ble utbedret av forsikringsselskapet. Her mente forsikringstaker at muggsoppen stammet fra, og var da oversett, og dermed burde være utbedret. 

Nå er dommen fra Buskerud Tingrett klar. JBF er frifunnet og er tilkjent saksomkostningene i saken på kr.193.798. 

Ifølge den ferske dommen har forsikringstaker hatt en skade fra 2014, hvor takstmann fastslo at skaden ikke er utbedret på en tilfredsstillende måte. 

«Basert på opplysninger fra rapporter fra Recover (datert 13.06.2019), Takstnett (datert 04.07.19) og opplysninger fra huseier skyldes trolig spredningen av muggsopp tidligere kjente skader i boligen som ikke har blitt tilfredsstillende sanert. Det er da spesielt mistanke til spredning fra blindkjeller / bjelkelag. Hvis vann ved lekasjen har blitt liggende på oversiden av radonsperren i noe tid (ca 1-2 uker) uten mulighet for uttørking vil risikoen for at det oppstår vekst av muggsopp på organiske materialer være svært høy. Videre avklaring av dette anbefales sterkt, og dette krever tilgang til blindrommet», heter det i dommen. 

Retten la til grunn at selv om skaden fra 2019 er grunnlaget for muggsopp, så er forsikringstaker uansett ikke dekket mot dette i sin forsikring. 

«Retten finner etter dette at forsikringsavtalen ikke dekker skader ved sopp og råte som følge av vannskade, jf. vilkårenes punkt 4.4.2 nr. 4. Skadene A krever dekning for er muggsoppskader, som slik retten ser det utvilsomt omfattes av «sopp» i forsikringsvilkårenes punkt 4.4.2 nr. 4, noe partene slik retten forstår det for øvrig ikke er uenige om. Retten har ikke vært i tvil om tolkningen, som slik retten ser det er klar. Det er følgelig heller ingen uklarhet som skal løses i A sin favør.

Skaden A krever dekning for er således ikke dekket av forsikringsavtalen, og JFG skal frifinnes.»


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også