Mange unge uføre mangler livsforsikring

Stadig flere unge blir uføre, men ifølge forsikringsselskapet Frende har få av dem har forsikret inntekten sin.
UNGE UFØRE: Hvis du faller ut av arbeidslivet i ung alder må du klare deg på lite penger fra det offentlige. | Foto: Unsplash
UNGE UFØRE: Hvis du faller ut av arbeidslivet i ung alder må du klare deg på lite penger fra det offentlige. | Foto: Unsplash

Ole-Jørgen Kjenes i Frende Forsikring jobber med rådgiverutvikling og snakker daglig med kunderådgivere over hele landet.

Økende andel

Han påpeker at uten tillegg må unge som blir uføre klare seg på mellom 296 000 og 324 000 kroner fra det offentlige. 

– Det er ikke mye for en ung person med hele livet foran seg. Du kommer ikke langt i boligmarkedet med det som langsiktig inntektshorisont, sier Kjenes. 

Ifølge NAV var det 21 500 uføre i alderen 18 til 29 år ved utgangen av september i fjor. Det utgjør 2,6 prosent at befolkningen i denne aldersgruppen. 

– Stadig flere unge blir uføre. Andelen som sliter med fysiske og psykiske problemer uten å være i uførestatistikken enda er også økende, sier han. 

Blir nedprioritert

Likevel er andelen med livsforsikring blant studenter lav, selv om det er denne gruppen som har mest å tape ved for eksempel uførhet, kommenterer han videre. Hovedårsakene til uførhet er muskel- og skjelettlidelser, psykisk helse og hjerte- og karsykdommer, sykdommer som kan ramme i alle stadier av livet. 

– Vi ser at forsikringstypen blir nedprioritert i et slunkent studentbudsjett. Jeg forstår at det blir slik med lite studiestøtte, høye boligpriser og mye studiemateriell som må skaffes. Eller om du er fersk i arbeidslivet og tidene er så trange som nå, sier han, og legger til at det da ikke er fristende å bruke penger på en forsikring du forhåpentligvis aldri trenger. Det er ofte først når banken krever det for å gi boliglån, at spørsmålsstillingen kommer opp. 

– Realiteten er at det er langt mer sannsynlig at du blir ufør, enn at huset ditt brenner, sier Kjenes.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå