Flere melder skade på grunn av psyken

Mens det er en nedgang i antall uføre i Norge totalt sett, er det en økning i den yngste aldersgruppen.

Navs kvartalsstatistikk viser en vekst i antall unge uføre gjennom mange år. Unge uføre er uføre under 30 år. 

Ifølge Nav er den viktigste faktoren for veksten at stadig flere 18-åringer blir uføretrygdet, noe som ser ut til å skyldes flere barn og unge med psykiske lidelser. 

– Vi ser tydelig at dette stemmer når det kommer til skader meldt på uføreforsikring og barne- og ungdomsforsikring de siste årene. Mange av disse er knyttet til psykiske lidelser, sier rådgivende lege for Frende forsikring, Helge Skjerven i en pressemelding.

Skjerven er opptatt av å forebygge psykisk sykdom, gjerne med tiltak allerede på videregående. 

– Vi må ha individuell oppfølging til de som sliter og gjøre terskelen for å oppsøke hjelp lavere. Hvis folk vet hvor de kan få hjelp, og det er lett å oppsøke den, kan mange med lette plager få hjelp tidlig. Det kan hjelpe dem i arbeidslivet så de slipper den ekstra belastningen det er å stå uten jobb, sier Helge Skjerven.

I en undersøkelse Sentio har gjort for Frende blant 1000 studenter, sa 1 av 3 at de hadde følt på økte psykiske helseutfordringer etter at pandemien traff verden.

– I årene siden pandemien har en rekke andre usikkerhetsfaktorer dukket opp i Norge og verden. Priser som øker mer enn lønningene, et vanskelig boligmarked og kraftig renteoppgang treffer mange unge hardt. I tillegg kommer en usikker krigssituasjon i Europa og avløser en pandemi, sier Skjerven i pressemeldingen.

– Jeg er redd alt dette spiller inn og fører at enda flere unge blir uføre i årene som kommer, sier han.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også