NBX får overtredelsesgebyr av Finanstilsynet

Fintech-selskapet er ikke enig i deler av tilsynets konklusjoner. 
Stig Kjos-Mathisen, administrerende direktør i NBX.
Stig Kjos-Mathisen, administrerende direktør i NBX.

Finanstilsynet ilegger Norwegian Block Exchange (NBX) et overtredelsesgebyr på 250.000 kroner. Det opplyser selskapet i en børsmelding fredag. 

I oktober 2022 gjennomførte Finanstilsynet stedlig tilsyn hos selskapet, for å gjennomgå selskapets styring og kontroll av risikoen for hvitvasking og terrorfinansiering, herunder etterlevelsen av hvitvaskingsloven med forskriftene som hører til den. 

I juni 2023 mottok selskapet et forhåndsvarsel om gebyr, og varsel med pålegg om retting. I juli opplyser selskapet å ha levert et svar til tilsynet der noen funn ble tilbakevist, andre ble akseptert og prioritert for utbedring. 

11. juni i år var tilsynsrapporten klar. Der ble selskapet ilagt et overtredelsesgebyr på 250.000 kroner. 

«NBX har siden oppstarten hatt som mål å være ledende innen etterlevelse og antihvitvask blant verdens krypto-tjenesteleverandører og har derfor valgt å se på det gjennomførte tilsynet som en mulighet til å bli enda bedre. NBX har etter mottak av foreløpig rapport gjort endringer i interne rutiner og systemer for å forbedre disse i tråd med funn etter tilsynet og NBX vil oversende nødvendig dokumentasjon som bekrefter dette til Finanstilsynet innen fristen.

NBX er imidlertid ikke enige i en del av konklusjonene i Finanstilsynets endelige tilsynsrapport og vil derfor vurdere å påklage disse til Finansdepartementet», skriver selskapet i børsmeldingen. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev