Jubeldag for Vipps – Apple åpner opp for andre mobile lommebøker

Apple kom fredag med forslag til EU-kommisjonen om å åpne NFC-chippen. – Dette er fantastiske nyheter for oss og alle som bruker digitale betalingsløsninger, sier Vipps-sjefen. 
GRUNN TIL Å SMILE: Administrerende direktør i Vipps MobilePay, Rune Garborg, kan smile bredt etter at det ble kjent at Apple har foreslått for EU-kommisjonen å åpne opp for andre kontaktløse betalingsløsninger enn Apple Pay. | Foto: Trym Isaksen
GRUNN TIL Å SMILE: Administrerende direktør i Vipps MobilePay, Rune Garborg, kan smile bredt etter at det ble kjent at Apple har foreslått for EU-kommisjonen å åpne opp for andre kontaktløse betalingsløsninger enn Apple Pay. | Foto: Trym Isaksen

Fredag ble det klart at giganten Apple, etter dialog med EU-kommisjonen, har kommet med forslag om å åpne tilgangen til NFC-chippen, som gjør det mulig med kontaktløs betaling for andre mobile lommebøker enn Apple Pay. 

Dette er spesielt gode nyheter for Vipps MobilePay, som lenge har håpet at partene skulle bli enige om en løsning. 

– Dette er fantastiske nyheter for oss og alle som bruker digitale betalingsløsninger. Det betyr at vi snart kan si farvel til plastkort. Vi har kjempet denne kampen lenge, og i dag jubler vi for EUs grundige arbeid for å sikre åpen og fri konkurranse. Det er selskapene med de beste løsningene som bør vinne markedet, sier Vipps MobilePay-sjef Rune Garborg i en pressemelding. 

Vipps har bidratt med innspill til EU-kommisjonen, blant annet ved å delta på en høring om saken i februar. 

– Vi er veldig optimistiske og positive til Apples foreslåtte forpliktelser, men vi vil spare den virkelige feiringen til når vi ser Apple oppfyller forpliktelsene sine uten hindringer for andre utviklere. For at andre lommebøker skal ha en sjanse, må det være like enkelt å bruke som ApplePay, fortsetter Garborg.

I en pressemelding fra EU-kommisjonen kommer det frem at Apple er villig til å forplikte seg til følgende:

  • Å gi tilbydere av digitale lommebøker og betalingstjenester gratis tilgang til å benytte NFC-chipen i Appels mobiltelefoner. Apple vil få på plass det nødvendige programmeringsgrensesnittet (API) for å gi tilsvarende tilgang tilgang til NFC-komponentene i såkalt HCE-modus (Host Card Emulation), en teknologi som brukes til å lagre betalingsinformasjon på en sikker måte og gjennomføre transaksjoner ved hjelp av NFC
  • At tilgangen vil bli gitt til alle utviklere av mobile lommebøker i EØS-området og at teknologien kan brukes av alle iOS-brukere med en Apple ID-registrert i EØS. Apple sier selskapet ikke vil hindre at de digitale lommebøkene også brukes utenfor EØS-området.
  • Å tilby tilleggsfunksjoner og -funksjoner, inkludert muligheten til å velge en app som standardvalg for betalinger, samt tilgang til autentiseringsfunksjoner som FaceID.
  • Å anvende rettferdige, objektive, transparente og ikke-diskriminerende kriterier for å gi NFC-tilgang til tredjepartsutviklere av apper for mobile lommebøker, som må inngå en ADP-lisensavtale for å få tilgang.
  • Å etablere en tvisteløsningsmekanisme som innebærer at Apples beslutninger om å nekte tilgang til NFC-input vil bli vurdert av uavhengige eksperter.

Ifølge meldingen har Apple tilbudt at disse forpliktelsene skal gjelde i 10 år. 

EU-kommisjonen ber nå alle interessenter om å uttale seg om forslaget fra Apple i en høring.

Dersom Apples forslag blir realisert, kan det også få konsekvenser for norske bankers holdning til Apple Pay. De største bankene som DNB og Sparebank 1 har så langt ikke gitt kundene mulighet til å bruke sine kort i Apple Pay. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også