Forbruksgjelden synker markant i juni sammenlignet med andre måneder i 2024

Fersk statistikk fra Norsk gjeldsinformasjon viser at flere nedbetalte sin forbruksgjeld siste måned. Dette er atypisk for de andre månedene så langt i år. 
POSITIV: Daglig leder i Norsk gjeldsinformasjon, Svein Ove Karstensen, er positiv til reduksjonen. | Foto: Norsk Gjeldsinformasjon
POSITIV: Daglig leder i Norsk gjeldsinformasjon, Svein Ove Karstensen, er positiv til reduksjonen. | Foto: Norsk Gjeldsinformasjon

1. juli var den totale forbruksgjelden i Norge på 162,8 mrd. som er en reduksjon på 2,3 milliarder. 

Feriepenger har bidratt til at mange har nedbetalt på forbruksgjelden sin. I fjor på samme tid, så man ikke samme nedgang.

Den totale kredittkortgjelden ble redusert med 2,7 milliarder men nedbetalingslån økte med 0,5 milliarder. 

– Mange velger å nedbetale på forbruksgjelden sin når de får feriepenger, noe som bidrar til et markant fall. Det er positivt at den rentebærende kredittkortgjelden blir redusert, slik at folk slipper høye rentekostnader, sier Svein Ove Karstensen daglig leder i Norsk gjeldsinformasjon. 

I løpet av de siste 12 månedene har forbruksgjelden økt med 5,3 prosent. Nedbetalingslån har økt med 5,6 prosent og kredittkortgjeld har økt med 5,2 prosent. Betalingskort er uforandret sammenlignet med samme periode i fjor. 

Den rentebærende kredittkortgjelden har økt med 3,2 prosent, samtidig som den rentefrie bruken av kredittkortgjeld har økt med 7,9 prosen. Samlet rentebærende forbruksgjeld har økt med 4,8 prosent siste tolv måneder. 

- Veksten de siste tolv månedene skyldes primært en sterk økning i nedbetalingslån siste halvår i fjor. Denne veksten har avtatt og har vært vesentlig mindre hittil i år, sier Karstensen. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

SAMARBEID: Kommersiell leder Vegar Heir i Vipps (til venstre) og daglig leder Trond Viggo Larsen i Modish (til høyre) skal samarbeide om bedre løsninger for små og mellomstore bedrifter. | Foto: Vipps / Modish

Vipps med nytt samarbeid

Les også